Sudac Turudić u medijskoj ofenzivi: Boji li se javno objaviti svoju imovinsku karticu?

Sudac Turudić u medijskoj ofenzivi: Boji li se javno objaviti svoju imovinsku karticu?

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, čovjek koji radi na osnivanju novog Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, komentirao je reformu pravosuđa koju hrvatska javnost već dugo zaziva.

“Brojke govore da je sve manje i manje neriješenih predmeta i da je sve više i više riješenih. To se može ubrzati i treba se ubrzati, naravno da nije dobro da postupak traje 20 godina”, rekao je Turudić govoreći u Dnevniku Nove TV o dugotrajnim procesima na hrvatskim sudovima.

Novi Visoki kazneni sud trebao bi u Hrvatskoj zaživjeti 2020. godine, a Turudić bi mogao biti čelni čovjek nove institucije.

“To nije neki hrvatski izum, to je u većini zemalja EU-a, pa čak i u regiji. Postoje apelacijski i kasacijski sud. Apelacijski sud odlučuje o žalbama, a kasacijski sud je Vrhovni sud koji donosi neke načelne odluke povodom izvanrednih pravnih lijekova”, kaže Turudić koji je uvjeren kako će osnivanje Visokog kaznenog suda skratiti trajanje postupaka.

Na pitanje o objavama imovinskih kartica sudaca, kaže: “Imovinske kartice nisu nikakav novum. One postoje već desetak godina. Do sada su bile dostupne osobama koje su iskazale pravni interes. Ja sam bio jedno vrijeme predsjednik Državnog sudbenog vijeća i niti jednom se nije dogodilo da se na zahtjev novinara ili nekoga tko ima pravni interes da imovinska kartica suca. Naravno da se ne bojim. Mislim da trenutno jedino u Slovačkoj postaji javna objava, ali ako to naša javnost, stručna i svekolika želi, neka budu javne. Što se mene tiče mogu biti na telegrafskom stupu. Sudac Turudić u posljednje vrijeme vrlo često nastupa u medijima pa se mmože reći da je u svojevrsnoj medijskoj ofenzivi.

Foto: Hina