Plenković se u Vukovaru izjasnio o HOS-u: A odgovorio je i na pitanje kakav je bio susret s Penavom

Plenković se u Vukovaru izjasnio o HOS-u: A odgovorio je i na pitanje kakav je bio susret s Penavom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao je u Vukovar s porukama o jedinstvu i iskazivanju poštovanja gradu.

“Vukovar je itekako propatio u Domovinskom ratu, koji je mirno reintegriran u siječnju 1998. Otada se razvija, ulaže se u Vukovar i svaka vlada, a naša posebno, učinila je maksimalne napore kad je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, zdravstvo i školstvo. Naša je zadaća da maksimalno vodimo računa o Vukovaru, a posebno o hrvatskim braniteljima i da iskažemo poštovanje žrtvama velikosrpske agresije koja je svoje najgore izdanje dobila 1991. godine”, poručio je Plenković pa se osvrnuo na HOS:

“Svi hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje, i pripadnici HOS-a su branili Hrvatsku, rekli smo to nebrojeno puta. Najvažnije je da Vukovar ne smije biti mjesto podjele.” Komentirao je i SDSS, odnosno, odluku da se ne pojave u Vukovaru, javlja N1.

Andrej Plenković u Vukovaru

“Oni su svoju odluku donijeli. Predstavnici SDSS-a su više puta bili u Koloni”, kaže i dodaje da ne vidi što se promijenilo otada do danas. S Penavom se, tvrdi, pozdravio na dolasku.

“Ta komunikacija, kad je riječ o meni ili vladajućoj stranci, je uvijek u mom madnatu dobronamjerna, pristojna i kulturna, a ako nas netko vrijeđa i napada, onda odgovaramo”, naglasio je premijer.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Novinar “sasjekao” film o padu Vukovara koji je sinoć prikazan na HRT-u: Kako je loš ovaj “Šesti autobus”. Osjećam susramlje

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je izjavio da u Koloni sjećanja ima mjesta za sve.

“U Koloni ima mjesta za svakoga tko se dolazi pokloniti žrtvama velikosprske agresije na Hrvatsku. Nikada nisam dijelio ljude po nacionalnosti. Dolaziti s agendom da se priznaju žrtve Srbima, a ne oni koji su ginuli od velikosrpske agresije… To tako ne ide. Hvala što su poslušali, bolje da zaobiđu Vukovar, to su provokatori”, kaže Penava o nedolasku predstavnika Srba koji ove godine nisu došli baciti vijence u Dunav i nastavlja:

“HOS je za mene jedna od postrojbi koje su branile Vukovar i Hrvatsku. Isticali smo, kolonu je predvodila i 204. vukovarska, danas je to HOS. Isključivo iz razloga što se tu postrojbu pokušava gurnuti na marginu. Imali smo potrebu u Vukovaru reći da mi svoje žrtve ne zaboravljamo i ne damo da se po njima gazi. To je poruka i znak zahvalnosti prema toj postrojbi i svim postrojbama. Drugi govore o sebi.”

Tko će biti odgovoran ako u Koloni netko bude “mjerio kukuruz”?

“Onaj tko to bude činio. Očekujem od pripadnika MUP-a da rade svoj posao”, kaže

Ne vidi kako bi u slučaju da dođe do takvih ispada bilo ičije političke odgovornosti.

“Nemojmo to brkati s insignijama pod kojima su ljudi ginuli, i nemojmo brkati ’91. i ’41.”, kaže Penava na pitanja o onima koji bi mogli izvikivati “za dom spremni”.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

Provokatora i “ubačenih” se ne boji, ali ne želi da naruše dignitet Kolone.

“Hoće li biti egzibicionista ove ili one vrste, ne znam, ali zasjeniti sve ove godine… Neće nam to nauditi, ali čvrsto vjerujem da toga neće biti”, kaže.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je kako već početkom studenog u Vukovaru kreće teška emocija.

“I u ovaj dan ulazimo u tom ambijentu. Ovoliko godina nakon, s ponosom, prema djelu hrvatskih branitelja, ali i s neizmjernom tugom zbog stradalih branitelja i civila, u Vukovaru možemo govoriti da smo pobjednici. Iako je grad pao, stvorila se hrvatska država. Siguran sam da ćemo koračati u svjedočiti još jednoj dostojanstvenoj koloni.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Gazda Todorić u svom dvorcu dao intervju srpskoj novinarki: Plenković je došao sa zadatkom da mi uzme Agrokor. Život mi je bio ugrožen

Na pitanja o tenzijama koje su vladale proteklih dana, kaže kako svako donosi svoja razmišljanja.

“Mislim da je situacija dozrela, mislim da smo pokazali da će sve proći u redu. Da mi se puno toga vezanog za Vukovara 1991. ne sviđa, to je činjenica. Treba isticati da za razoreni Vukvoar nitko nije odgovarao. Sve drugo je politikantstvo, ali danas ipak s mislima na one kojih nema, na one koji su s nama, koji su davali sebe da bi mi živjeli u slobodnoj Hrvatskoj.”

Penava kaže kako će kao domaćin danas dočekati državni vrh i poželjeti im dobrodošlicu, kao i dosad.

“Puno toga je rečeno što nije trebalo biti rečeno, ali danas stojimo na ovoj liniji”, kaže objašnjavajući da se mora znati tko je domaćin. Smatra da su sve njegove riječi bili promišljene i odmjerene i ništa ne povlači.