Plenkovićev ministar za specijalne zadatke: Milanović je Putinov igrač pa je zato protiv ulaska Finske i Švedske u NATO

Plenkovićev ministar za specijalne zadatke: Milanović je Putinov igrač pa je zato protiv ulaska Finske i Švedske u NATO

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u Dnevniku N1.

Turska je bila protiv ulaska Švedske i Finske u NATO savez, dok je hrvatski predstavnik Nobilo bio za, rekao je ministar. Je li dobio naputak i od predsjednika Milanovića, Gordan Grlić Radman kaže kako ne zna.

Pojasnio je koja je razlika između onog što predlaže Milanović i onoga što radi Turska. “Milanović bi trebao raditi sukladno našem članstvu. Zemlje su prije 30 godina priznale našu samostalnost. Ovo samo ide na ruku Putinu, ide na širenje i jačanje odvažnosti Putina u još većoj agresiji… Turska je izvorna zemlja članica NATO-a. Imala je ulogu medijatora Rusije i Ukrajine, sigurno da ima određenih razloga za svoju odluku.”

Istaknuo je da to što čini Hrvatska jačanje nacionalnog interesa: “Hrvatska jača nacionalnu sigurnost kroz članstvo u NATO savezu.”

Rekao je kako postoji mogućnost da on kao član Vlade potpiše umjesto ambasadora Nobila da Finska i Švedska postanu članice NATO-a.

“Kome ne odgovara članstvo Finske i Švedske? Putinu i njegovom režimu”

“Zbog Milanovićevih izjava već smo si stvorili reputacijsku štetu”, rekao je i dodao da zbog toga često moraju objašnjavati svoj stav. “Članstvo Finske i Švedske je dobrodošlo i mi pokazujemo da smo za demokratske vrijednosti. Ako Milanović zagovara blokadu, time narušava nacionalne interese i pokazuje da je proruski igrač jer kome ne odgovara članstvo ovih dviju zemalja? Putinu i njegovom režimu.”

Dotaknuo se i Milanovićeve politike prema BiH.  “Upravo je njegova izdajnička politika donijela da imamo ovakvu situaciju u BiH. On samo širi parole, nema mogućnost da bi nešto učinio, nije poduzeo niti jednu diplomatsku aktivnost. Dijeli hrvatski narod, narušava stabilnost Vlade i gotovo da kreće u rušenje ustavno političkog poretka RH i svih institucija, moguće da bi na isti način na koji bi želio ukinuti Ustavni sud ukinuo i Sabor pa bi ispalo da je on država, imam osjećaj da se vraćamo u rana stoljeća kada ste imali Kralja Sunca koji bi zamijenio sve postojeće institucije”, rekao je ministar vanjskih poslova.

“Nije lako nakon 20 godina stvoriti nove pozicije. Siguran sam da do izbora možemo postići promjene i da izborni zakon bude kakav bi trebao biti”, govori Grlić Radman i dodaje da je Hrvatska zainteresirana za kandidatski status BiH u EU-u.