Prvo suđenje za ratni zločin u Ukrajini. Priznao krivnju i priejti mu doživotni zatvor

Prvo suđenje za ratni zločin u Ukrajini. Priznao krivnju i priejti mu doživotni zatvor

VADIM ŠIŠIMARIN, 21-godišnji ruski vojnik, priznao je kivnju za ubojstvo nenaoružanog civila na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini od početka ruske invazije. Priznao je da je pucao u 62-godišnjeg muškarca nekoliko dana nakon početka invazije. Prijeti mu doživotna zatvorska kazna, presnoi Index.

Zatvorenik je doveden u malenu sudnicu u Kijevu s lisicama na rukama uz teško naoružane stražare. Izgledao je nervozno i glavu je držao pognutu. Udovica ubijenog sjedila je samo par metara od njega, piše BBC.

Ubio je nenaoružanog civila kalašnjikovom, kaže tužiteljstvo

Obrisala je suze iz očiju kad je vojnik ušao u sudnicu, a zatim sjedila sklopljenih ruku dok je tužitelj iznosio svoj slučaj, opisujući trenutak kada je Katerinin suprug, Aleksandar Šelipov, upucan u glavu.

“Prihvaćaš li svoju krivnju?” upitao je sudac. “Da”, odgovorio je Šišimarin. “Potpuno?” “Da”, tiho je odgovorio iza stakla svog sivog kaveza od metala.

Tužitelji kažu da je Šišimarin zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. On i još četvorica vojnika ukrali su automobil, a dok su putovali u blizini Čupahivke, naišli su na 62-godišnjaka na biciklu, rekli su.

Prema riječima tužitelja, Šišimarin je dobio naređenje da ubije civila i za to je upotrijebio jurišnu pušku kalašnjikov. Kremlj je ranije rekao da nije obaviješten o slučaju.

“Jako mi ga je žao, ali za takav zločin mu ne mogu oprostiti”

Suđenje Šišimarinu prekinuto je ubrzo nakon što je udovica civila prvi put čula da ruski vojnik priznaje ubojstvo. Ovo visoko ročište ponovno će započeti u četvrtak u većoj sudnici. Aleksandrova udovica ispričala je za BBC kako se snalazi prije nego što je napustila sudnicu.

“Jako mi ga je žao [Šišimarina]”, rekla je. “Ali za takav zločin – ne mogu mu oprostiti.” Ukrajina je dosad identificirala više od 10.000 mogućih ratnih zločina koje je počinila Rusija.

Glavna državna tužiteljica Irina Venediktova tvitala je: “Ovim prvim suđenjem šaljemo jasan signal da nijedan počinitelj, nijedna osoba koja je naredila ili pomogla u počinjenju zločina u Ukrajini neće izbjeći odgovornost.”

Moskva je zanijekala da su njezine trupe gađale civile, ali istražitelji prikupljaju dokaze o mogućim ratnim zločinima kako bi ih iznijeli pred Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu. ICC šalje tim od 42 istražitelja, forenzička stručnjaka i članova pomoćnog osoblja u Ukrajinu. U međuvremenu Ukrajina je također osnovala tim za očuvanje dokaza kako bi omogućila buduće kaznene progone.

Foto: Hina