Plenkovićeva Vlada oprašta 11 milijuna kuna duga Mihajlu Hrastovu: Oprostit će i potraživanja prema Mirku Norcu

Plenkovićeva Vlada oprašta 11 milijuna kuna duga Mihajlu Hrastovu: Oprostit će i potraživanja prema Mirku Norcu

Nakon što je portal Direktno objavio kako je Vlada potkraj prošle godine na jednoj od posljednjih sjednica donijela odluku o otpisu troškova parničnog postupka u odnosu na tužbe vezane za Domovinski rat, zavladalo je veliko nezadovoljstvo među braniteljima i na političkoj sceni.

O tome je u subotu govorio i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, a nakon što se odlukom javno pohvalio srpski Dokumentacijsko-informacijski centar Veritas kontroverznog Save Štrpca sve je protumačeno kao ustupak premijera Andreja Plenkovića koalicijskom partneru Miloradu Pupovcu.  U tome svakako ima i istine, no kako neslužbeno doznajemo iz Banskih dvora i Ministarstva hrvatskih branitelja, Vladina odluka ima i segment o kojem javnost dosad nije znala, javlja

Radi se, naime, o tome da se s jedne strane opraštaju nenaplaćene tražbine u sporovima vezanima uz Domovinski rat prema pripadnicima srpske zajednice, ali i prema pojedinim istaknutim hrvatskim braniteljima. Novo Povjerenstvo koje će činiti predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva financija i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske potvrdit će oprost potraživanja hrvatske države i prema herojima Domovinskog rata, koje su hrvatski sudovi osudili na zatvorske kazne zbog ratnih zločina, javlja Direktno.hr.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Nikola Grmoja: Imam dokumente koji pokazuju da je “Plenkovićev provjernik” uništavao Agrokor za račun Pavla Vujnovca

Najpoznatiji slučaj na koji se odnosi ova odluka je svakako onaj Mihajla Hrastova, ratnika s Koranskog mosta, zaslužnog za obranu Karlovca, a kasnije osuđenog jer je likvidirao srpske pobunjenike. Hrvatska država će tako Hrastovu oprostiti čak 11 milijuna kuna na osnovu desetak sudskih sporova koji  se vode protiv njega ili ih je već pravomoćno izgubio.

Oprostit će se i potraživanja od Mirka Norca, Tihomira Oreškovića i Stjepana Grandića, od kojih hrvatska država regresno potražuje stotine tisuća kuna isplaćenih obiteljima žrtava.

Na slici. Mihajlo Hrastov