POLA HRVAT, POLA GRK: Osjećam se nelagodno nakon ubojstva u Ateni

POLA HRVAT, POLA GRK: Osjećam se nelagodno nakon ubojstva u Ateni

Iako nikad u nije osjetio da je nepoželjan, ovih se dana, zbog događaja u Grčkoj, ipak osjeća nelagodno. Kristian, kome su domovina i Grčka i Hrvatska, donosi svoj pogled na situaciju.

Kristian Šimunović, poduzetnik koji već deset godina živi u Zagrebu, sin je Grkinje i Hrvata. On za sebe kaže da je i jedno i drugo.

“Kad sam u Hrvatskoj svi me zovu Grkom, a kad sam u Grčkoj svi su me zvali Hrvatom”, kaže Kristian.

Duboko ga je potreslo ubojstvo navijača u Grčkoj.

“Izgubljen je jedan ljudski život što je samo po sebi nepojmljivo za bilo kog, razumnog čovjeka koji normalno razmišlja o bilo čemu”, objašnjava.

Taj je događaj unio nemir i u Kristianovu svakodnevicu, javlja RTL.

“Pošto sam polu-Hrvat, polu-Grk, ne osjećam se ugodno kad s bilo kim pričam. Pričam li s Hrvatima ili s Grcima, moram priznati da se osjećam dosta nelagodno. Dosta nelagodna situacija, bar za mene”, ističe.

Razumije da je slično i Hrvatima u Grčkoj. Uskoro putuje u Grčku autom zagrebačkih registracija.

 “Namjeravam se kroz tjedan dana spustiti autom sjevernu Grčku. Da sam trebao ići u Atenu, južnu Grčku, definitivno se ne bih usudio”, kaže Kristian.

Redovito je i prije ove tragedije pratio medije u Grčkoj i čuo se s rodbinom i prijateljima. RTL-ova reporterka Ružica Đukić upitala ga je je li grčka javnost uvjerena da je njihovog navijača ubio baš Hrvat.

“Definitivno su ogorčeni u smislu da hrvatski navijači nisu bili u Ateni u tom trenutku, ta osoba bi, najvjerojatnije, živjela. Sad, da li je ubijen od strane Grka ili Hrvata to je njima manje bitno”, naglašava.

Grci su ljuti i na policiju koja je ranije bila upozorena o mogućim opasnostima, kaže Kristian, ogorčeni su na to što je policija zakazala.

Smatra da navijačima nije najveći problem to što su u grčkim zatvorima osumnjičeni za nerede i ubojstvo.

“To je jedna od informacija koja se piše u svakom članku: povezanost Bad Blue Boysa s krajnjom desnicom. To je najveći problem hrvatskih navijača koji se trenutno nalaze u Grčkoj, po mom mišljenju”, komentira Kristian.

Smatra i nada se da će biti u pravu da večeras neće biti nereda .

“Po mom iskustvu, ovo što sam živio gore i tu da je hrvatska policija ipak jedan nivo iznad grčke policije”, ističe.

Gledat će utakmicu, ali neće navijati. Tko god pobijedi – pobijedio je njegov, a ako bude nereda i tenzije se nastave, izgubili smo svi.

Foto: Screenshot/RTL