Politolog “sasjekao” Bandićevu ostavštinu: Imao je svoju klijentelističku mrežu koja je uvijek na rubu zakona

Politolog “sasjekao” Bandićevu ostavštinu: Imao je svoju klijentelističku mrežu koja je uvijek na rubu zakona

Jutros u Mreži Prvog na HRT-u gostuje politolog Berto Šalaj. Govorio je o Milanu Bandiću i njegovoj ostavštini.

“Ja bih na nekoj ljudskoj razini rekao da mi je žao da je Milan Bandić otišao prerano, za današnje standarde puno prerano. I sigurno je to veliki šok i gubitak za njegovu obitelj i suradnike…

Milan Bandić je bio zaista jedna osebujna politička figura i mislim i ocjena njegovog političkog djelovanja neće biti jednoznačna. Po mom sudu i ne može biti. Radi se o 20 godina. Neki mlađi Zagrepčani ne mogu zamisliti Zagreb bez Bandića na čelu. Kada pobjeđujete na slobodnoim izborima 20 godina, nemoguće je da sve radite loše i krivo. Sigurno je neke stvari radio dobro.

Čak mu i najveći oponenti priznaju da određen socijane politike koje je razvijao za najsiromašnije dijelove grada Zagreba su bile dobre. S druge strane bilo je jako puno loših stvari.

I za mene osobno je njegova politička ostavština puno više negativna nego pozitivna. Prije svega Bandić je inaugurirao jedan model upravljanja Zagrebom koji je po mom sudu jako loš i čije posljedice ćemo osjećati. To nije bio model utemeljen na nekoj dugoročnoj viziji razvoja Grada Zagreba i onda na temelju toga izvedenih javnih politika u segmentima kao što su: zbrinjavanje otpada, prometna politika i druge važne za život građana.

On je odluke donosio ad hoc.

Odluke i svoje pobjede je ostvarivao na temelju svoje klijentelističke mreže. Odnosa patrona i klijenta gdje on drugima dodijeljivao usluge, a za uzvrat su oni njemu davali lojalnost. Problem takvog načina upravljanja, i to je drugi veliki minus, što su te klijentelističke mreže uvijek na rubu zakona. I vidjeli smo da su protiv Bandića podignute brojne kaznene prijave, imamo i neke pravomoćne optužnice”, rekao je prof Šalaj za HRT.