Presuda generalu bosanskih Srba: Haag će krvniku Mladiću presuditi idući tjedan

Presuda generalu bosanskih Srba: Haag će krvniku Mladiću presuditi idući tjedan

Nakon više od 5 godina suđenja idući tjedan će Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, biti izrećena pravomoćna presuda. U prvostupanjskom postupku je osuđen na doživotni zatvor.

Idući tjedan će Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) zatvoriti posljednji slučaj izravno povezan s ratom u Bosni i Hercegovini, pišu 24sata.

Pravomoćna presuda Ratku Mladiću, koji je odgovoran za najgore ratne zločine u Europi od Drugog svjetskog rata, trebala bi se izreći u utorak.

Inozemni mediji ga nazivaju “krvnikom iz Bosne”, a prvostupanjskom presudom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nakon više od 5 godina suđenja, tijekom kojih su saslušana 592 svjedoka optužbe i obrane, odbačen je samo dio optužnice za zločin genocida u općinama u kojima su snage pod Mladićevim zapovjedništvom 1992. provele masovne etničke progone te ubile ili protjerale najveći dio Hrvata i Bošnjaka.

Na prvostupanjsku presudu žalili su se i tužiteljstvo i obrana. Tužiteljstvo je tražilo da se Mladića proglasi krivim i za genocid u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most te Vlasenica. Obrana je pak tvrdila da su presudu obilježile pravne i činjenične pogreške sudaca koji nisu uzeli u obzir olakotne okolnosti. Traže da se presuda na doživotni zatvor poništi, a Mladić bude oslobođen. U protivnom predlažu novo suđenje.

Prva optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 1995., optužen je zajedno s Radovanom Karadžićem koji doživotnu kaznu zatvora služi u Velikoj Britaniji. Druga, proširena optužnica, podignuta je 1996., a uključivala je genocid u Srebrenici.

Zbog epidemioloških mjera, suđenje će moći pratiti ograničen broj novinara i posjetitelja. Među njima će biti predstavnici 4 udruge koje okupljaju bošnjačke ratne stradalnike. Munira Subašić, predsjednica udruge “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, rekla je medijima u BiH kako ne može zamisliti da Mladić dobije smanjenu kaznu ili bude oslobođen:

– Očekujemo doživotnu kaznu. Očekujemo da konačno oni koji su podržavali Mladića shvate što je radio.

S druge strane, u Mladićevoj obitelji nadaju se oslobađajućoj presudi. Sin Darko za srbijanske medije rekao je kako bi Mladić trebao biti oslobođen:

– Ukoliko se uzmu u obzir dokazi, Ratko Mladić će 8. lipnja biti oslobođen, a ako MICT potvrdi prvostupanjsku presudu bit će to dokaz da njihov rad nema veze sa međunarodnim pravom i pravdom.

Foto: Hina