Učeni prevarant : Najbolji profesor na svijetu postao je najveći lažov na svijetu

Učeni prevarant : Najbolji profesor na svijetu postao je najveći lažov na svijetu

Bio je profesor teorije filma, ali profesor Krešimir Mikić zapravo je veliki lažov.  Cijeli njegov život, od činjenice da je dobitnik prestižnog počasnog doktorata na uglednom sveučilištu UCLA u Kaliforniji, da se druži sa svjetskim filmskim facama, da osniva filmski muzej, pa sve do one koja je šokirala javnost, a to je da omiljeni profesor boluje od leukemije – sve je to čista izmišljotina, predložak za dobar filmski scenarij.

Obožavali su njegove priče, o uspjesima u Hollywoodu, druženja sa Stevenom Spielbergom i Jackom Nicolsonom, dodjelama Oscara, njegovu opčinjenost filmom koju je zarazno prenosio na studente, piše Dnevnik.hr.

“U ljeti je on na profil stavio da treba novce za Muzej filma koji se radi u Los Angelesu, to je muzej filma o kojem je on nama na predavanjima pričao da on sudjeluje, da su njega pozvali da on uređuje dio za europski film”, ispričala je studentica Vida Žagar.

Profesor je to u poznim godinama koji je predavao na pet fakulteta u Hrvatskoj, kako je sam navodio, član je Akademije koja dodjeljuje nagradu Oscar, predavao je i dobitnik je prestižnog počasnog dokorata na uglednom sveučilištu UCLA u Kalifoniji.

“I onda je počeo pisati statuse da oni od njega traže da ulože određeni dio novca u muzej pa će dobiti kao isplatu”, kaže studentica Žagar.

Studentima mlađih generacija je pak prodao drugu priču.”Da njega to sve tamo čeka spremno. I stan i sve, ali da oni njemu neće platiti avionsku kartu ili da ga je sram pitati. Kroz priču je znao da mi ujak dosta pomaže pa me pitao da pošaljem ujaku mail da ga pitam da moj ujak da novce za njega”, ispričao je student.

Od više molbi jedna je ipak upalila. “U trenutku kad ti slušaš profesora kojemu ti vjeruješ i koji te naučio jako puno u životu, ti tome vjeruješ i ja sam na različite načine probala doći do tih novaca pa su se na kraju moji roditelji odlučili pomoći s tim”, napomenula je studentica Žagar.

A onda je tri mjeseca nakon toga uslijedio šok. Profesor je opet na svom profilu objavio svoju tužnu priču. Ovaj put nije se radilo ni o kakvom muzeju ili poslu. Ovaj put bio je život u pitanju. Njegov život. Objavio je apel da ima leukemiju i da mu je hitno potrebna transplantacija koštane srži. Studenti su omiljenom profesoru, naravno, odmah htjeli pomoći.

“Imali smo priču da nije jeo danima, da nema s čim nahraniti svog psa, da je prodao svu opremu fotoaparate i da živi u državnom stanu pa da ne može ni njega sad prodat pa da dobije novce i rasplakao nam se skoro na toj kavi i mi smo bili u totalnom šoku nakon toga”, kazala je studentica Žagar.

Mozgali su što učiniti.

“On je rekao da je to ekperimentalno liječenje, da njemu to Spielberg financira da je to sve jako tajno da ne smije puno toga izlaziti u javnost, zamolio nas je na početku što je nama bio i najveći problem da ništa ne ide javno. On je to branio svojim dostojanstvom i time da je to sve eksperimentalno liječenje koje ne smije izlazili u javnost”, kazala je Žagar.

“I da on ne želi i dalje tražiti novce od Američke akademije jer ga je sram priznati u kakvoj državi živi”, rekao je student Bruno Tomić.

Ubrzo je profesor Mikić na svom profilu objavio internetsku kampanju za prikupljanje novca za liječenje leukemije. Njegovi studenti su brže bolje, kada je već osnovao javnu kampanju, podijelili link svim medijima ne bi li mu pomogli.

“U 10 ujutro kada smo se probudili smo imali već 15, 16 tisuća eura skupljenih. Onda smo do jedan shvatili da tu nešto tu smrdi, jer su krenuli užasni komentari da je o prevarant”, ispričao je student Tomić.

Foto: You Tube