Preživjela češka vlada, komunisti nisu podržali zahtjev za smjenu desnog Babiša

Preživjela češka vlada, komunisti nisu podržali zahtjev za smjenu  desnog Babiša

Češka manjinska vlada preživjela je u četvrtak navečer glasanje o povjerenju pošto komunisti nisu podržali zahtjev ostalih oporbenih stranaka za smjenom premijera Andreja Babiša nekoliko mjeseci uoči općih parlamentarnih izbora. Dvije oporbene koalicije, koje će na izborima planiranima za listopad biti glavni konkurenti Babiševoj stranci ANO, zatražile su glasovanje o povjerenju zbog vladinog lošeg upravljanja epidemijom koronavirusa i istrage protiv Babiša zbog navodnog sukoba interesa, piše tportal.

One ipak nisu uspjele prikupiti potrebnu većinu od 101 glasa u 200-članom donjem domu parlamenta jer je Komunistička stranka sa svojih 15 zastupnika napustila zasjedanje i suzdržala se od glasanja.

Komunisti su tijekom čitavog mandata podržavali Babiševu manjinsku vladu ali su u travnju povukli svoju potporu zbog nezadovoljstva vladinim oštrim odgovorom na špijunsku aferu s Rusijom u kojoj su dvije zemlje međusobno protjerale desetke diplomata iz veleposlanstava u Pragu i Moskvi.

“Vlada nema naše povjerenje, ali još ga manje imaju desničarske (oporbene) stranke. Stoga nećemo sudjelovati u ovom besmislenom spektaklu”, rekao je tijekom rasprave čelnik komunista Vojtech Filip.

Za nepovjerenje vladi glasovalo je 89 zastupnika.

Babišev ANO trenutno prema ispitivanjima javnog mnijenja zaostaje za liberalnom koalicijom Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, a koalicija desnog centra SPOLU je također vrlo blizu. Te dvije koalicije mogle bi, prema anketama, na izborima u listopadu osvojiti tanku većinu u parlamentu dovoljnu za sastavljanje vlade.

Foto: Hina