Protivnica ministrice dolazi na čelo ključne obrazovne agencije: Je li Divjak u opasnosti?

Protivnica ministrice dolazi na čelo ključne obrazovne agencije: Je li Divjak u opasnosti?

Nakon što je nekoliko mjeseci bila gotovo obezglavljena, ključna obrazovna agencija dobila je novu šeficu. Upravno vijeće Agencije za odgoj i obrazovanje za ravnateljicu institucije zadužene za praćenje, unapređivanje i razvoj odgoja i obrazovanja izabralo je Dubravku Brezak Stamać.

Iako će na dužnost stupiti tek 1. srpnja, Brezak Stamać je već u srijedu, na dan izbora, jasno izrazila svoj stav o projektu ‘Škole za život’.

– Smatra kako je pred profesorima veliki izazov da na jesen počnu predavati prema novim kurikulima i udžbenicima, a za to neće, dodala je, imati znatno vremena, nego ovo ljeto jer se na jesen uzima da će reforma obrazovanja i frontalno i eksperimentalno krenuti u sve škole – rekla je za Hinu novoizabrana ravnateljica, književnica i profesorica hrvatskog u zagrebačkom MIOC-u.

Brezak Stamać dolazi iz redova HDZ-a, a osim što je zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, predsjednica je gradskog Odbora za kulturu te članica Odbora za prostorno uređenje, Odbora za socijalnu skrb, Odbora za nacionalne manjine i Odbora za javna priznanja, pišu 24sata.

Za sebe kaže da odvaja politički i nastavni rad, a istaknula je i kako veliki broj njezinih učenika ni ne zna da im je profesorica zastupnica.

No na novom poslu neće moći kriti svoje političke stavove, pogotovo jer je u poziciji da bude oponentica aktualnoj ministrici Blaženki Divjak.

Za razliku od ministrice koja uspjeh reforme gleda kroz prizmu digitalizacije, Brezak Stamać ključ reforme vidi u nastavnicima.

– Sve je idealno zamišljeno, a rezultat će se vidjeti – rekla je u srijedu na predstavljanju svoje nove knjige ‘O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku’.

Istaknula je kako je osobno pristalica da se tomu procesu pristupi postupno, odnosno da se učitelje i profesore višestruko educira jer, smatra, jedna edukacija, primjerice u ‘Školskoj knjizi’ ili kod bilo kojeg izdavača, nije dovoljna.

Tu su, objasnila je Brezak Stamać za Hinu, profesori tek upoznati s tim što će novi udžbenici donijeti. Uz napomenu kako ne bi htjela imenovati ni jednu nakladničku kuću posebno, jedna od njih, prema predmetnom kurikulu hrvatskoga jezika, nudi u prvom razredu osnovne škole četiri udžbenika, dakle četiri knjige kojima će se u prvom razredu popratiti nastava hrvatskoga jezika.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina