Zuroff traži od hrvatskih političara da se ograde od Ruže Tomašić: Ona ima opasne stavove o ustašama, Paveliću i NDH

Zuroff traži od hrvatskih političara da se ograde od Ruže Tomašić: Ona ima opasne stavove o ustašama, Paveliću i NDH

Centar Simon Wiesenthal izdao je priopćenje u kojem osuđuje izjave Ruže Tomašić, u kojima ona “izražava simpatije prema Ustaškom pokretu te se samo se djelomično ograđuje od Ante Pavelića”.

Efraim Zuroff, povjesničar i direktor Centra Simon Wiesenthal za Istočnu Europu pozvao je Hrvatske političare da se ograde od izjava Ruže Tomašić “a posebno od njenog pokušaja da umanji mnogobrojna zlodjela počinjena od ustaša i NDH”. Pozvao se i na članak u Novostima koji je prozvao gospođu Tomašić zbog slikanja u ustaškoj uniformi i objavljivanja pjesama koje slave Ante Pavelića.

“Mnogi Hrvati smatraju Ružu Tomašić odličnom zastupnicom u Europskom parlamentu s impresivnim postignućima za Hrvatsku. Možda bi bilo moguće previdjeti njezinu povezanost s hrvatskim ekstremistima, kada bi se iskreno odrekla fašizma i genocidnih politika NDH. Kako se to nije dogodilo, i kako još javno podržava pokret koji bi svi trebali osuditi, pozivamo Hrvatske lidere da se bezrezervno ograde od opasnih i odbojnih stavova Ruže Tomašić” rekao je Efraim Zuroff.

“Stojim i dalje kod toga. Nisam pročitala sve što tamo piše, ali stojim kod toga da je od 1929. do 1941. ustaški pokret jedno, da su Hrvati tada bili spremni ići i s crnim vragom da se riješe četnika koji su bili još gori nego što su bili 1991., a zločini koji su se događali, ja sam uvijek osuđivala zločine, diktatore” rekla je Ruža Tomašić za RTL.

“On nije običan ustaša. Naravno da ima puno zla koja nije on napravio, ali je dopustio da se naprave u ime NDH.”, kazala je Tomašić o Anti Paveliću.

“Ja sam 1981. imala 23 godine, tako da imate jedno mišljenje kad učite samo jednu stranu, a imate drugo mišljenje kad upoznate i drugu stranu. Osuđujem, ali ne diram ustaški pokret do 1941.”, zaključila je Tomašić.

Centar Simon Wiesenthal se predstavlja kao jedna od najvećih Židovskih organizacija za ljudska prava. Kao nevladina organizacija djeluje u sklopu Ujedinjenih Naroda, UNESCO-a, OESS-a i Vijeća Europe.