PROZVAO ZASTRAŠITELJE: Gordan Lauc potpuno otvoreno o medijskom bombardiranju i proizvodnji straha

PROZVAO ZASTRAŠITELJE: Gordan Lauc  potpuno otvoreno o medijskom bombardiranju i proizvodnji straha

Znanstvenik Gordan Lauc napisao je post o tome kako se precjenjuje opasnost od korone. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Strah je iznimno snažna emocija. Kada ljude dovoljno uplašite, spremni su pristati na sve, pa se onda primjerice čak i obrazovani i prethodno razmjerno normalni ljudi javno hvale da po aerodromu hodaju s potkapom kako bi se zaštitili od virusa.

Strah je dobar kada je opasnost stvarna, no nažalost smo u zadnjih godinu i pol medijskim bombardiranjem toliko isplašili ljude da su izgubili svaki osjećaj za stvarnu razinu opasnosti pa primjerice prosječni građanin UK opasnost ovog virusa precjenjuje deset puta.

Kada pogledamo višak smrtnosti u zadnjih nekoliko godina doista vidimo da je ova pandemija dovela do više umrlih ljudi, no taj višak je tijekom zime 2019/2020. bio nešto veći no u zimi 2016/2017., a u 2020/2021. je bio možda dvostruko veći. Sjećate li se da je 2017. bila tako strašna? Je li nešto što je dvaput gore od 2017. vrijedno zatiranja svih ljudskih prava kao što se to primjerice sada događa u Australiji ili Kini?

U Hrvatskoj je COVID-19 preboljelo oko 50%, a cijepljeno je oko 50% odraslih. Dakle možemo biti gotovo sigurni da zima 2021/2022 neće biti gora od zime 2016/2017. Ima li u tom kontekstu uopće smisla dalje raspravljati o mjerama, obaveznom cijepljenju, bilo kakvim zabranama ili ograničenjima.

Mislim da doista nema i nadam se da je svemu tome došao kraj. Prije nekoliko dana je u jako dobrom časopisu i službeno objavljen rad s usporedbom viška smrtnosti u stotinjak zemalja na svijetu. Hrvatska je tu smještena na 46. mjestu, s manjim viškom umrlih od brojnih EU zemalja, UK i SAD-a.

Ne znam zašto pojedini zastrašitelji stalno ponavljaju da je Hrvatska imala „katastrofalan odgovor na pandemiju“, ili da „ima jako puno umrlih jer nismo imali stroge mjere“. Ne, u kontekstu našeg BDP-a (koji jako određuje smrtnost), Hrvatska je imala jedan od najuspješnijih odgovora na pandemiju na svijetu.