Psihologinja razotkrila Dalibora Matanića. On je manipulator. Znao je jako dobro što radi

Psihologinja razotkrila Dalibora Matanića. On je manipulator. Znao je jako dobro što radi

Psihologinja udruge SOS Rijeka Lorena Zec u Dnevniku N1 televizije razgovarala je s našim Bornom Šmerom o redatelju Daliboru Mataniću koji je priznao optužbe za seksualno uznemiravanje. Unatoč objavi u kojoj je priznao da je pijan i drogiran uznemiravao kolegice, mnogi su mu ostavili poruke podrške u komentarima, javlja N1.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Profesor Valerije Vrček o pogubnom djelovanju lijekova “iz okoliša”: Jedan i jedan su tri

“Vidim da postoji i reakcija s druge stane – ljudi koji su šokirani podrškom koja se prža nasilniku. Ponekad nam je teško priznati i prihvatiti da je netko za koga smo mislili da je naš i da je dobar da zapravo nije i da je sposoban počiniti nasilje. To na neki način ruši našu vjeru u pravedan svijet. Svi koji pružaju podršku bilo kakvom nasilniku trebali bi razmisliti kakvu poruku to šalje žrtvama”, kazala je Zec i poručila da treba pružiti podršku žrtvama.

Psihologinja Lorena Zec

“Ovo nam je ponovno otkrilo da se seksualno uznemiravanje smatra normalnim u Hrvatskoj, nešto što se podrazumijeva, pogotovo u nekim strukama i miljeima. Seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar. Koliko god mislili da nek vic ili komentar ili dodir nije bitan, znamo da je u podlozi toga rodna neravnopravnost i da iz tog proizlazi rodno uvjetovano nasilje. Ako kažemo samo seksualno uznemiravanje radimo ozbiljnu grešku jer ono nanosi ozbiljne posljedice za žrtve i traume, a problem je što mi kao društvo to još uvijek ne osuđujemo nego suprotno – kažemo nije bilo ništa”, dodala je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Sramota za hrvatski film i kulturu: Narkoman, alkoholičar i seksualni prijestupnik Dalibor Matanić odlučivao o tome tko će dobiti državni novac

Matanić je u svom priznanju koristio drogu i alkohol kao opravdanje za svoje postupke.

“Ne samo da ga to ne amnestira nego pozivam sve gledatelje da razmisle kako se oni ponašaju. To je zaista samo izlika. S obzirom na ono što je opisano u medijima i kako je prikrivao svoje ponašanje, znamo da je znao što radi. S obzirom na to da je to bilo ponavljano ponašanje, da je znao da to što radi nije u redu, rekla bih da je svaljivanje krivnje na drogu i alkohol samo manipulacija javnošću”, istaknula je Zec.

Psihologinja je poručila da žrtvama treba dati priliku da same odluče kad će i kako će istupiti, a uz to treba osuditi i ponašanje nasilnika.

Foto: Hina