Pušten muškarac koji je osumnjičen da je ozbiljno prijetio hrvatskom premijeru

Pušten muškarac koji je osumnjičen da je ozbiljno prijetio hrvatskom premijeru

Sudac istrage odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora 63-godišnjaku iz Kletišta kod Kutine koji je je osumnjičen da je izrekao ozbiljne prijetnje hrvatskom premijeru te su mu određene mjere opreza, izvijestilo je u subotu Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Sisku.

On je nakon pucnjave na Markovu trgu izjavljivao da je pokojni Danijel Bezuk htio ubiti premijera, ali da je to trebao prepustiti njemu i svom ocu, te naveo kako osobno o tome mašta, izvijestila je prije policija, koja mu je pri pretrazi doma i drugih prostorija te vozila pronašla i oduzela više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, javlja N1.

ODO je izvijestio kako postoji osnovana sumnja da je  63-godišnjak 12. i 13. listopada 2020. na svojoj adresi prebivališta u okolici Kutine, tijekom razgovora s predstavnicima sredstava javnog priopćavanja, potaknut nedavnim napadom 22-godišnjaka na policijske službenike koji su osiguravali zgradu Vlade Republike Hrvatske, izrekao ozbiljne prijetnje predsjedniku Vlade.

Osnovano se sumnja i da je osumnjičenik u svojoj kući i vikend kući u okolici Kutine, neovlašteno držao pušku ručne izrade, zračnu pušku, više komada ručnih bombi i granata te više od dvjesto komada raznog streljiva.

Osumnjičenik je ispitan u sisačkome državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage nadležnog suda predloženo da se protiv njega odredi istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i opasnosti da će počiniti teže kazneno djelo kojim prijeti.
Sudac istrage je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora te osumnjičeniku rješenjem odredio mjere opreza zabranom napuštanja boravišta i obvezom redovitog javljanja nadležnoj policijskoj postaji, izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo u Sisku i najavilo da će podnijeti žalbu na navedenu odluku.
Zbog prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću na društvenoj mreži zagrebačka policija u subotu je uhitila i kazneno prijavila 48-godišnjaka koji je završio u policijskom pritvoru.

Iz HDZ-a su u subotu izvijestili da je predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković na adresu središnjice stranke primio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću.

“Nakon što su djelatnici HDZ-a pozvali policiju, ona je zbog očevida izuzela omotnicu sa sumnjivim sadržajem te je u tijeku kriminalističko istraživanje”, ističu u stranci.

Hina neslužbeno doznaje da tekst poruke upućene premijeru, koja je bila u omotnici, završava s riječima “a za izdajnike jedan od lijekova je i novičok”.

Foto: Edvard Šušak/Hina