Raspudić objasnio što je Grmoja htio reći: O jednoj kombinaciji je “zasad teško špekulirati”

Raspudić objasnio što je Grmoja htio reći: O jednoj kombinaciji je “zasad teško špekulirati”

Gostujući prošloga petka u Podcastu Velebit Nikola Grmoja je govorio o predstojećim izborima pa među ostalim rekao: “HDZ za nas definitivno nije opcija. Mogao bih progutati nekakvu opciju s SDP-om, ali bez Možemo!. (…) Ovaj SDP prema Možemo! izgleda kao desni centar. Oni nisu bacali vijenac u Dunav kao Sandra Benčić. Peđa Grbin je bio u Koloni sjećanja, na društvenim mrežama dijelila se i njegova slika sa zastavom HOS-a s prvim bijelim poljem. Ali to nije opcija koja je nama prihvatljiva.”

Nisu o tome razgovarali, već imaju partnera

Početkom tjedna, kada se njegova izjava o toj, nazovimo je 2G koaliciji (Grmoja-Grbin) proširila medijima, mostovac je kazao kako je to izjavio ne bi li pokazao da je “Možemo! puno rigidniji i isključiviji od SDP-a” te da nije nudio suradnju SDP-u. Iz SDP-a su potom poručili da na izbore idu samo “s onima koji prihvaćaju naše stavove” i da, kako reče šef SDP-a Grbin, eventualnim dogovorima nakon izbora “prethode razgovori”, javlja N1.

Budući da je Grmoja već rekao što je mislio svojom izjavom, upitali smo Ninu Raspudića, saborskog zastupnika i člana Predsjedništva Mosta, je li u stranci uopće bilo rasprave o mogućem “gutanju” suradnje s SDP-om”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Zabrinuti Ivica Kostelić: Kada god dođem u neku srednju školu, vidim da se mladi odaju samouništenju. Baš mi je žao zbog toga

“Nikakvih razgovora nije bilo. Mi imamo svoje koalicijske partnere, a to su Hrvatski suverenisti. Skupa sa Suverenistima pozvali smo sve nekompromitirane opcije od centra na desno, dakle nama vrijednosno bliske, da sjednemo za stol. Mi možemo prije izbora politički surađivati s nama bliskim opcijama, a to su – ponavljam – stranke od centra na desno. Time je apsolutno isključena bilo kakva predizborna suradnja s onima koji nisu dio toga”, kazao je Raspudić.

“Bio je to hipotetski odgovor na hipotetsko pitanje”

Što se Grmojine izjave tiče, Raspudić kaže da je to bio “hipotetski odgovor na hipotetsko pitanje, izvučen iz razgovora koji je trajao sat i pol”.

“Interes koji je ta izjava pobudila svjedoči o tome kako su svi uvjereni da se vlast neće moći formirati bez Mosta. I iz tog je razloga tolika lupa nad Mostom i nad svakom rječju koju ćemo izgovoriti. Ivan Penava je u par navrata izjavio da Domovinski pokret može s SDP-om, čak i s Katarinom Peović, pa to nije izazvalo ni približno toliko interesa koliko ova Grmojina izjava”, ustvrdio je.

“Ono u što glasač Mosta može biti siguran i spokojan jest da će se vlast u kojoj će sudjelovati Most boriti protiv korupcije i promicati vrijednosti koje smo naveli u našoj programskoj deklaraciji”, dodao je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Karolina Vidović Krišto objavila njihova imena: U Ustavnom sudu sjede dokazani muljatori. Oni mogu ukinuti sve osim svog lopovluka

“Most je dokazao da nije spreman kompromitirati se”

Na pitanje bi li Most nakon izbora, a ako bi to bio uvjet da se formira vlast i smijeni HDZ, ipak sudjelovao u nekom širem bloku u kojemu bi bio i SDP (i Možemo!), Raspudić je rekao da je o tome zasad “teško špekulirati”.

“Zamislivije je da bi HDZ, koji je vrijednosno bliskiji ljevici i provodi neke politike koje ovi nisu mogli provoditi kada su bili na vlasti, surađivao s njima. Most je izlaskom iz vlasti već dokazao da nije spreman kompromitirati svoje temeljne političke vrijednosti”, poručio je Raspudić.