Raspudić otpilio Grbina, a onda opisao HDZ-ovog “kandidata” za predsjednika: Čak i Ivo Josipović ima više šarma i topline

Raspudić otpilio Grbina, a onda opisao HDZ-ovog “kandidata” za predsjednika: Čak i Ivo Josipović ima više šarma i topline

Zastupnik Nino Raspudić dao je intervju Telegramu. Donosimo najzanimljivje odgovore.

Vidite li, kad već pričamo o razdoblju nakon parlamentarnih izbora, Peđu Grbina kao budućeg premijera?

Ne.

Pitam za njega jer je on predsjednik i dalje najjače oporbene stranke, barem po anketnom rejtingu. Zašto ne?

Zato što on u tom bloku koji dijeli njemu bliske političke vrijednosti nema dovoljno većine. On može biti dio većine koja će podržavati neku Vladu, ali ne vidim ga u funkciji predsjednika te Vlade, bar ne onog kojeg bismo mi podržali. A ako pitate mene osobno bih li ga podržao, mogu odgovoriti kao Baka Slišković kad su ga svojedobno pitali hoće li oprostiti dug Hajduku: “Jašta ću”.

A vidite li se vi osobno u nekakvoj mogućoj suradnji s HDZ-om?

RASPUDIĆ: Ne.

A Most kao politička opcija? Možda bude treća sreća?

Ne. HDZ je nepopravljiv.

Čak ni ako Plenković bude izvan igre, a HDZ bude vodio netko stoti?

Mogu već unaprijed reći koju će oni fintu pokušati odigrati prema javnosti i biračima od centra nadesno, nakon što padne ova priča s Andrejem Plenkovićem, kao što je završila i ona s Ivom Sanaderom. Oni će prodati priču: “A ne, ne. Nismo to mi, to je Plenković bio. Mi sad smo pravi demokršćanski, hrvatski HDZ”. A svi su dizali ručice i šutjeli…

Dakle, nije Plenković problem, on je samo najisturenije lice tog problema. Gledajte kakva se dva spina sad prodaju, prvi je da oporba ne radi ništa. Već na našem primjeru to pada u vodu, daleko smo najviše dali amandmana, zakonskih prijedloga, žurno smo izradili strateške smjernice obnove Banovine, sad nakon dvije godine dolaze na naše prijedloge, pokazalo se da s pravom nismo podržali loš zakon o obnovi, na koncu – odradili smo sve za najdemokratskiji mogući potez, referendum. Potpise smo skupili pod nemoguće teškim uvjetima, paljbom vlasti i oporbe i zaustavili ono što je krenulo u pogrešnom smjeru. Toliko o priči da oporba ništa ne radi.

Drugi spin je da nitko ne može parirati Plenkoviću. Hajdemo na tren zaboraviti da ga već sedam godina gledamo u odijelu i kravati, s titulom predsjednika Vlade, pa se već u sinapsama poistovjeti pozicija Plenkovića i premijera. Zamislite da morate nekome objasniti kakva je bila Plenkovićeva politička karijera i uspjesi prije nego što je došao na čelo HDZ-a. Tu imamo dva velika debakla. Prvi je katastrofalna predsjednička kampanja Mate Granića koju je vodio s 29 godina. Inače, Plenković iz tog vremena me jako podsjeća na Marka Milića danas. Onako, djelovao je kao našopan slatkim, kao, mama mu kaže – evo ti još malo pudinga. Uglavnom, to je jedna od najlošijih kampanja u povijesti hrvatske demokracije.

Dobro, tad je i pola HDZ-a navijalo da Mate Granić propadne.

RASPUDIĆ: Imao je on barem tu drugu polovicu. Dakle, bio je kandidat stranke koja je deset godina bila na vlasti, bio je ministar vanjskih poslova kojeg su mediji mazili. Ovaj malac od tad 29-30 godina mu je vodio kampanju i doživljavaju debakl. Nakon toga Plenkovića dugo nema u politici, da bi se pojavio 2012. uz Jadranku Kosor kao kandidat za zamjenika predsjednice. Pa je izgubio od Drage Prgometa. Čovjek je, ukratko, dva puta pokušao nešto u politici i dva puta je doživio teški debakl. No, onda 2016. godine netko odjednom izvlači tog Plenkovića i stavlja ga, bez protukandidata, na vrh najveće stranke. I onda je za sve što se poslije događalo kriv taj koji je spušten na vrh piramide padobranom, a ne čitava piramida koja to održava? HDZ-ovoj kriminalnoj hobotnici je on bio savršen maneken, govori jezike, Europljanin, nije u ništa umočen…

:Drugačiji je od Karamarka, nije ekstreman…

RASPUDIĆ: Da. A njemu je trebala odskočna daska za megalomanske ambicije koje se očito tiču Bruxellesa. I tu je sklopljen taj pakt s vragom od kojeg ga sad boli glava. Da bi me danas netko uvjeravao da jednom sivom, bezličnom birokratu poput Plenkovića ne može parirati nitko od šest milijuna Hrvata koliko nas ima u zemlji i inozemstvu? Ma nemojte me zezati.

Tu priču šire oni koji su plaćeni, poput Macana koji dobiva od Hrvatskih šuma 30 tisuća kuna mjesečno pa nastupa kao neovisni analitičar. I ti HDZ-ovi plaćenici neće reći da je HDZ dobar – pa nitko u to ne vjeruje. Nego, reći će – HDZ je loš, ali oporba je nikakva, ne radi ništa i nitko ne može parirati Plenkoviću.

TELEGRAM: Prošli tjedan je objavljen tekst o navodno potencijalnim predsjedničkim kandidatima HDZ-a, u kojem se spominjete i Vi kao mogući kandidat Mosta za tu funkciju.

RASPUDIĆ: Zabavio me taj tekst, tih četvero likova koje su izvukli kao potencijalne HDZ-ove kandidate.

TELEGRAM: Ha, Ivan Šimonović ne bi imao loše izglede da se kandidira.

RASPUDIĆ: Ma Šimonović je jedna suha, odbojna, birokratska faca za koju ne mislim da bi dirnula u žicu Hrvata.

TELEGRAM: Možda kao antipod Milanoviću?

RASPUDIĆ: Ja bih rekao da je čak i Ivo Josipović imao više šarma i topline od Šimonovića. Njegovi kao da su feudalci za ljudska prava, on se time bavi na razini UN-a, žena na razini Europe, bila je suautorica Istanbulske konvencije, a kćer mu je pučka pravobraniteljica. Ljudska prava – leno Šimonovića.

Uglavnom, mislim da je to samo ispipavanje javnosti, da neće izaći na izbore. Ali, volio bih da ti likovi jednom doista izađu. Stani na crtu, izađi frajeru, trpi ovo što mi prolazimo. To sam rekao i za Vanđelića.

A što je s vama, hoćete li vi na crtu?

RASPUDIĆ: Što sam stariji, sve više uviđam kako su svo znanje i mudrost koji su vam potrebni sadržani u narodnim poslovicama. One su izdržale test stoljeća i destilirana su mudrost koja je došla do dana današnjeg. Ima tako i ona koja kaže “Ili kuj, il’ gaća ne mrči”. Dakle, ako si došao u kovačnicu, pred vatru, isprljat ćeš se, pa kad si već došao – kuj.

Mogu reći u svoje ime, ali i u ime Marije Selak Raspudić – kad smo ušli u ovu političku igru, spremni smo ući u fajt i preuzeti svaku odgovornost i posao za koji smatramo da ga možemo obavljati kako spada.

Još su daleko predsjednički izbori. Ako bude sve po redu, političku konfiguraciju za te izbore odredit će ishod europskih i parlamentarnih izbora i samo je pitanje procjene tko će biti najbolji kandidat Mosta za predsjedničke izbore.

Grbina ne vidite kao premijera, a vidite li Zorana Milanovića u drugom predsjedničkom mandatu?

RASPUDIĆ: Ne znam. Prvo bi ga trebalo pitati hoće li se uopće kandidirati. Onaj efekt koji sam spominjao kod Plenkovića važi i za Milanovića, gledate ga već godinama na TV-u kao predsjednika Republike. Uvijek je u prednosti onaj koji brani mandat.

Nije se baš ta prednost pokazala nešto bitnom kod dvoje Milanovićevih prethodnika.

RASPUDIĆ: Zamislite koliko su bili slabi kad nisu uspjeli iskoristiti tu prednost! Izazivaču je uvijek teže, pogotovo kad se radi o jednoj više reprezentativnoj funkciji kao što je predsjednička.

Foto: Hina