SAMO ZA ODABRANE UHLJEBE: Uskok detaljno opisao kako su Plenkovićevi ministri lagali, namještali, muljali…

SAMO ZA ODABRANE UHLJEBE: Uskok detaljno opisao kako su Plenkovićevi ministri lagali, namještali, muljali…

Uskok je u srijedu objavio detalje optužnice koja je podignuta protiv četvorice bivših ministara – Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Ne navodeći identitete Uskok je izvijestio da je, pored četvorice ministara, podigao optužnice protiv Horvatove pomoćnice Ane Mandac, bivšeg državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja Velimira Žunca, ravnateljice uprave za potpomognuta područja Katice Mišković i gradonačelnika Županje Damira Juzbašića.

Tužiteljstvo je priopćilo da se osmero okrivljenika tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, trgovanja utjecanjem te pomaganja u trgovanju utjecajem.

Uskok je precizirao kako se Horvatu stavlja na teret da je kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, od studenoga do kraja prosinca 2018., zadužio svoju pomoćnicu Anu Mandac za provedbu Programa „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ dodijelio 2,65 milijuna kuna bespovratnih sredstava “gospodarskim subjektima” za koje je bio osobno zainteresiran ili na poticanje Tolušića, Žunca, Mišković i Miloševića.

Mandac je pritom, dodaje Uskok, po Horvatovim nalozima i zahtjevima Tolušića, Žunca, Mišković i Miloševića te trećih neutvrđenih osoba sačinila tablicu s iznosima bespovratnih sredstava i gospodarskih subjekata kojima se ta sredstva dodjeljuju, a potom i naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati poticaja.

Aladrović dostavljao zadatke za zapošljavanje u HZMO-u

Horvata tereti Uskokova optužnica i da je od siječnja 2018. do travnja 2019., koristeći autoritet ministra, a ranije i saborskog zastupnika, posredstvom Ane Mandac zatražio od tadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Josipa Aladrovića da pogoduje u zapošljavanju određene kandidatkinje u HZMO-u.

Aladrović je, ističe Uskok, to i učinio na način da je posredstvom Mandac dostavio kandidatkinji zadatke koji će biti postavljeni na testiranju na javnom natječaju, čime joj je omogućio prednost pred ostalim kandidatima. Kandidatkinja je nakon toga ušla u krug odabranih kandidata te je HZMO s njom sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme.

Prema Uskokovoj optužnici, Aladrović je na isti način omogućio toj kandidatkinji prednost pred ostalim kandidatima na javnom natječaju za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme te je HZMO na koncu s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Prema pisanju medija, riječ je o Lidiji Sinković čiji je otac Horvatov prijatelj.

Anu Mandac se tereti i da je na Juzbašićev zahtjev zatražila od Aladrovića da pogoduje još jednoj kandidatkinji u cilju njezinog zapošljavanja u HZMO-u, što je Aladrović i učnio dostavivši kandidatkinji zadatke koji će biti postavljeni na testiranju.

Nakon što je kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Mediji su ranije pisali da je riječ o Petri Periši.

Foto: Hina