Sandra Benčić dala jednu zanimljivu izjavu: Moguće je da Možemo podrži manjinski vladu SDP-a i Mosta

Sandra Benčić dala jednu zanimljivu izjavu: Moguće je da Možemo podrži manjinski vladu SDP-a i Mosta

Tjedan je dana prošlo od prosvjeda ljevice i centra protiv HDZ-a i krenulo se u pregovore oko predizbornih koalicije. Ponijela ih je euforija pa se odmah nakon njega krenulo među građane i u pregovore oko okrupnjivanja ljevice i centra.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Razočarani Sopić ne želi komentirati suđenje: Dinamo pobijedio Rijeku golom iz jedanaesterca dosuđenog u 94. minuti

“Pregovaramo s gotovo svima koji su bili na prosvjedu”, otkrio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. No, iako im se SDP dva puta nudio, predizbornoj suradnji s njima Možemo je davno zatvorio vrata. Nude točkastu koaliciju.

“Mislim da smo se i jedni i drugi složili oko toga da ima izbornih jedinica u kojima imamo neku sinergiju”, istaknula je Sandra Benčić. Na pitanje misli li da bi ih SDP sada mogao odbiti, odgovara da pregovori mogu završiti svakako, javlja RTL.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: HRT-ov redatelj “sasjekao” Martina Kosovca i njegovu pjesmu: Pa on je bio najgori na Dori. Miljenik nacije nestade u prijevodu

S nekima ih SDP-ovci nisu ni započeli. Bivšim je stranačkim kolegama Peđa Grbin brzo rekao odlučno zbogom. “Zbog njihova ponašanja i zato je su tu kad god je HDZ-u zatrebalo”, istaknuo je.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović uvjerava da pokušavaju voditi ozbiljnu politiku. I svatko tko to prepoznaje, tvrdi, njihov je saveznik. U razgovorima sa SDP-om su tako Katarina Peović, Krešo Beljak, Bojan Glavašević i Anka Mrak Taritaš.

“Nema tu nuđenja, ni pregovora. Hajdemo mi vidjeti kako možemo pridonijeti”, objašnjava predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović naglašava kako se ovih dana nisu bavili koalicijama, već prosvjedima. Ali i Fokusom, pa Centrom oko jačanja liste u desetoj izbornoj jedinici, iako se splitski SDP-ovci tome protive.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Voditelj Frano Riđan napokon otkrio “najstrože čuvanu tajnu”: Tko je ugasio Thompsonu mirofon na dočeku Vatrenih

“Mi razgovaramo sa SDP-om i drugim partnerima oko ideje da se okupimo i da ode HDZ”, tvrdi splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Daliju Orešković pak ima razloga za zadovoljstvo jer joj zajednički nastup na izborima nude i SDP i Možemo. “Pokazala se kao stranka velikog integriteta”, naglašava Grbin.

Sandra Benčić potvrdila je da su s njom neformalno razgovarali da vide “kako diše”. “Da nam nije prihvatljiva, ne bi ni razgovarali”, dodaje.

Orešković nije htjela komentirati bi li joj smetao Centar kada bi išao s SDP-om. Kaže, sve je već rekla Grbinu i Benčić. “Moji se stavovi znaju”, uvjerava.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Lucijan Carić: Mate Rimac je od 2011. do 2021. prodao možda šest automobila. A sjećate li se da je 2018. govori da je planulo 150 primjeraka C_Two

Jasno je tko s kim bi, ali onaj dio tko s kim ne bi. Da savezništvo pred izbore Možemo s SDP-om ne želi, kao ni SDP-a sa Socijaldemokratima, već je poznato. No križaljka je na ljevici daleko kompliciranija.

Dalija Orešković nakon razlaza s Centrom ne bi s Ivicom Puljkom, Krešo Beljak se pak obećao Davorku Vidoviću i Laburistima, a sad pregovara o zajedničkom izlasku na izbore s SDP-om, a Fokusu nikako ne odgovara politika Radničke fronte.

“Politika naša je s njima jednostavno nespojiva”, govori predsjednik Fokusa Davor Nađi i uvjerava da se s njima ne bi mogli naći na istoj listi. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak pak najavljuje kako će biti na zajedničkoj listi s SDP-om, iako su sklopili savez sa Socijaldemokratima i Laburistima. “Mislim da svi trebamo biti zajedno”, kaže. “To je politika”, smatra Beljak.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto: Osuđen je bivši austrijski kancelar jer je lagao. A Hrvatska? Bira lažova Turudića za državnog odvjetnika

Koja će, čini se, donijeti izlazak ljevice i centra u dva bloka. I dok se tek razgovara o predizbornim, moguće postizborne koalicije posve su druga priča. Iz Možemo su davno poručili da nakon izbora nipošto ne bi s Mostom, ali – i o tome bi se, izgleda, moglo razgovarati.

Na pitanje bi li dali potporu koaliciji SDP-a i Možemo, a da sami u tu vladu ne, Sandra Benčić poručuje: “Mi o tome nismo razgovarali, obliku moguće manjinske vlade, ali to nije isključeno. Razgovarat ćemo svakako i o tome”, kaže.

Foto: Hina