Nesuđena predsjednica SDP-a hvalila ministra Marića, a on ostao bez teksta

Nesuđena predsjednica SDP-a hvalila ministra Marića, a on ostao bez teksta

– Kao što niti ovaj scenarij nismo mogli predvidjeti pa smo uspješno na jedan pravi, adekvatan i pravovremeni način reagirali tako i bilo koji daljnji razvoj događaja moramo vjerovati da možemo. Vjerujem da do toga neće doći, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u emisiji HTV-a Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala na pitanje hoće li doći do tzv. lockdowna.

Rekao je da bez obzira na ovako vrlo izazovnu epidemiološku situaciju Stožer i Vlada sa svojim odlukama u zdravstvenom segmentu, vode brigu i o gospodarskom dijelu.

– Svi smo bili suočeni s činjenicom da smo mjesec i pol dana bili u tzv. lockdownu, da je gospodarstvo bilo zaključano, velika većina aktivnosti nije bila u pogonu i vidimo koje su to reperkusije. Imali smo rekordno veliki pad BDP-a od 15%,  dodao je Marić.

O zaključavanju

– Vlada ima vatrogasni, a ne strateški pristup. Bojim se što bi donio novi lockdown. Nemamo strategiju prema broju zaraženih dnevno što se zatvara. Ne bih sve zatvorila. Hrvatska ne bi preživjela ako se sve zatvori, rekla je saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović.

– Koliko god se trudili da se stekne dojam da je sve pod kontrolom ništa nije pod kontrolom. Proračunska rupa je velika, trajanje pandemije je nepredvidivo, Predviđamo rast BDP-a 5% iduće godine, a ne znamo što će biti. Izostaje puna strategija za upravljanje ovom krizom i po pitanju zdravstva i ekonomije dovest će nas u slučaju lockdowna u bankrot, rekla je Ahmetović.

Ahmetović je rekla da je proračun prošlih godina bio kvalitetan po financijskim podacima prihodi/rashodi, a da se ne može govoriti o kvaliteti proračuna na način da je iznjedrio ono što Hrvatskoj treba, a to su reforme.

– Reformi nije bilo. Prihodi i rashodi u proračunu nisu pratile promjene koje su građanima mogle osigurati kvalitetniji život. Da su one bile, danas bi građani osjetili manji udar, rekla je Ahmetović.

Dodala je kako je bila porezna reforma po pitanju lokalne samouprave, ali nije bilo reforme lokalne samouprave.

Na pitanje je li ministar Marić dobar ministar, Ahmetović je rekla da je, samo u krivoj Vladi.

Marić se nasmijao i odgovorio kako na to ne može sad replicirati.

– Što reći kontra toga, rekao je i prihvatio kompliment.