STRAŠNO: Bivši malezijski premijer: Muslimani imaju pravo ubijati Francuze

STRAŠNO: Bivši malezijski premijer: Muslimani imaju pravo ubijati Francuze

Twitter je nakon oklijevanja obrisao poruku bivšeg malezijskog premijera Mahathira Mohamada u kojoj je napisao da su “Francuzi u povijesti ubili milijune ljudi, od kojih su mnogi bili muslimani, pa sada muslimani imaju pravo biti bijesni i ubiti milijun Francuza za masakre iz prošlosti”.

Twitter je na tu objavu reagirao u dva navrata, najprije tvitom i porukom upozorenja i pozvao se na interes javnosti da post ostane na mreži, a zatim ga je obrisala, ali nije blokirala račun bivšeg malezijskog premijera.

Tri osobe su ubijene nožem u četvrtak u crkvi u Nici u napadu koji francuske vlasti smatraju terorističkim.

Facebook, gdje je poruka objavljena ju je obrisao. “Ne dozvoljavamo govor mržnje na Facebooku i oštro osuđujemo svaku podršku ili poziv na nasilje, ubojstvo ili fizičke povrede”, navela je francuska podružnica društvene mreže.

Osvrnuvši se na dekapitiranje francuskog nastavnika koji je pokazao karikature proroka Muhameda svojim učenicima, Mahathir je naveo u nizu poruka na Twitteru da “ne odobrava atentat, ali da sloboda izražavanja ne uključuje uvrede drugih”.

“Bez obzira o kojoj religiji se radi, ljudi koji su bijesni ubijaju”, napisao je bivši 95-godišnji čelnik koji je nekoć davao sporne izjave o Židovima i homoseksualcima.

Bivši premijer Malezije, većinski muslimanske zemlje, prije pada svoje vlade u veljači je ocijenio da je francuski predsjednik Emmanuel Macron “jako primitivan”.

“Francuzi bi trebali naučiti svoje građane da poštuju tuđe osjećaje. Ako se optužuje sve muslimane i muslimansku vjeru zbog onoga što je učinila jedna bijesna osoba, muslimani imaju pravo kazniti Francuze”.

Francuski državni tajnik za digitalni sektor Cédric O pozvao je američku platformu da ukine račun bivšeg malezijskog čelnika.

“Razgovarao sam s generalnim direktorom francuskog Twittera. Zahtijevao sam da račun Mahathira Mohamada bude trenutačno isključen. Twitter ne bi smio biti suučesnik poziva na zločin”, napisao je na svom osobnom računu.

Twitter je najprije ostvaio poruku i dodao napomenu da je taj tvit prekršio pravila u vezi veličanja nasilja no da Twitter drži da “dostupnost te poruke može biti u interesu javnosti”.

Zatim je taj tvit obrisan nekoliko minuta kasnije uz objašnjenje da je maknut jer je prekršio njihovu politiku u vezi veličanja nasilja.

Ostale online poruke Mahathira Mohamada su i dalje vidljive.

Foto: Ahmad Yusni/Hina