Sestra preminule maturantice: Moja Antonia nije umrla od korone

Sestra preminule maturantice: Moja Antonia nije umrla od korone

Cijelu Hrvatsku rastužila je vijest da je jučer u splitskoj bolnici preminula 17-godišnja djevojka. Na današnjoj konferenciji za medije liječnički tim je izjavio da je za uzrok njene smrti zatajenje srca i pluća.

U sjeni stotina medijskih članaka i naslova, svoje najteže trenutke u životu proživljava obitelj Marasović iz Kostanja. Uz nenadomjestiv gubitak, dodatno su ih pogodila medijska nagađanja oko uzroka smrti njihove kćerke.

U ponedjeljak poslijepodne razgovarali smo s obitelji koja je poželjela obratiti se javnosti. Anamarija Marasović, starija sestra preminule djevojke, kaže da nije mogla trpjeti dodatnu bol koju njena obitelj danas proživljava jer je, tvrdi, dio medija objavio neprovjerene informacije, piše Dalmatinski portal.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Zovem se Anamarija Marasović i sestra sam nažalost preminule maturantice iz Splita.

Moji su me odgovarali od javljanja, no jednostavno osjećam potrebu iako je ovo teško razdoblje za nas. Moram čuvati i paziti ono što mi je najsvetije, a to je obitelj.

Prvo radim ovo radi svoje sekice na koju nikad nisam dala da je diraju, kao ni ona na mene. Pogotovo sad kad se ona ne može sama obranit. Drugo, zbog svojih roditelja kojima su uz svu bol i tugu vaše lažne tvrdnje još teže pale i slomile ih u potpunosti.

Željela sam reći da moja sestra nije umrla od korone i da prestanete širiti lažne tvrdnje i informacije. Istina je da je bila pozitivna, no umrla je od hipoksije odnosno njen mozak je predugo bio bez kisika i nastupila je moždana smrt. Cijelo vrijeme do proglašenja smrti svi smo se nadali čudu i njenom oporavku jer je bila lavica i veliki borac, no jednostavno je više bila preumorna.

Vjerujemo da je njen organizam bio premoren od silnih napadaja, neprospavanih noći zbog nedostatka kisika, Ventolina, pumpica i borbe za zrakom. Svi koji su proveli imalo vremena s našom Antoniom znaju kako je puno prije korone ona imala velikih problema s disanjem, kako je imala česte napadaje ii kako su svi bili zabrinuti za njeno zdravlje. Sam Bog zna koliko je doktora i pretraga obišla radi svog stanja no nikad nije pronađen uzrok. Uvijek je bila osjetljiva i slabijeg imuniteta i zato smo svi uvijek bili osjetljivi na nju.

Sve je to nije sprječavalo da bude većinu vremena nasmijana, vedra, pozitivna i da uvijek podiže atmosferu. Zbog tog imam potrebu za javljanjem i da vam kažem da niste svjesni koliko ste svojim krivim postupcima povrijedili moju obitelj, osobito roditelje. Svima nam je teško, ali ne mogu zamisliti njihovu bol jer sahranjuju svoje dijete koje je umrlo tako mlado. Nije niti tih velikih 18 napunila.

Zamolila bih vas da uzmete u obzir ovu izuzetno tešku situaciju i ne pogoršavate je, ne samo nama, nego bilo kom kome se desi tragedija.  Ovim putem se želim i zahvalit u ime svoje cijele obitelji timu prve pomoći sa Šestanovca, medicinskoj sestri koja je uskočila u pomoć, ali i svim ljudima koji su se našli tu na cesti i bilo kako pružili pomoć i riječi potpore bez razmišljanja je li Antonia možda pozitivna na taj prokleti virus i tu pokazali kako unatoč svemu u nama još ima ljudskosti. Također velike zahvale KBC-u Split, djelatnicima hitnog internog prijema Split te osobito djelatnicima Pedijatrijske intezivne koji su učinili sve da našu Antoniu spase i izašli nam u susret maksimalno.

Posebna zahvala doktorici Polić koja je svojom izjavom na konfernciji za medije  smirila moje roditelje i rekla potpunu istinu kako je moja sestra, istina bila pozitivna na koronu, no ona nije službeni uzrok smrti. Možda je taj glupi virus i imao malo utjecaja, no to nikad nećemo saznat. Naša divna Antonia, naše Sunce je bilo umorno i ne možemo se ljutit što nas je napustila tako brzo i iznenada.

Tješi nas što se nije patila nego je usnula svoj najljepši vječni san i vjerujemo da je sad gore negdje na lipšem mistu i uživa i napokon živi život punim plućima bez pumpica, bez lijekova i čuva nas od gore naš mali andeo. Te misli nas vode dalje kroz život.

Foto: Mario Strmotić/Hina