Sin bliske Mesićeve prijateljice osuđen za krađu 150 000 eura: U cijeloj priči spominju se i Mesićevi stanovi za koje nikada nije dokazao “podrijetlo imovine”

Sin bliske Mesićeve prijateljice osuđen za krađu 150 000 eura: U cijeloj priči spominju se i Mesićevi stanovi za koje nikada nije dokazao “podrijetlo imovine”

Tomislav Pavliško, sin bivše savjetnice i bliske prijateljice Stipe Mesića te počasne konzulice Omana u Hrvatskoj Štefanije Balog, nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu jer je od 2015. do 2018. iz zagrebačke tvrtke predsjednika Razvojne banke Omana Abdula Aziza Mohammeda Zahira Al-Hinaija otuđio 153.750 eura, odnosno 1,15 milijuna kuna.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Irena Kvaternik osudilo je Pavliška na ukupno 20 mjeseci zatvora, s time da polovinu te kazne mora izdržati u zatvoru, a preostalih mu se 10 mjeseci uvjetuje time da u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Također, uvjetna kazna će mu se opozvati ako u roku od godinu dana od pravomoćnosti presude ne vrati Al-Hinaijevoj tvrtki iznos od 153.750 eura s kamatama.

Al-Hinai je 2019. policiji i DORH-u prijavio Pavliška, tvrdeći da mu je tijekom nekoliko godina iz tvrtke u kojoj ga je imenovao za direktora uzimao novac – iznose po nekoliko stotina tisuća kuna, ali i da ga je prevario pri preprodaji jednog od dvaju famoznih stanova koje je 2010. bivši predsjednik države Stjepan Mesić najprije kupio od tvrtke Štefanije Balog, te ga pet godina kasnije prodao AI-Hinaijevoj tvrtki, javlja Jutarnji list.

Pavliško je tijekom postupka u više navrata u svojoj obrani tvrdio kako je sve radio uz Al-Hinaijevo znanje, te da je dio novca koji je uzeo sebi uzimao kao plaću, a radilo se o 13.000 kuna mjesečno. Rekao je i kako mu je Al-Hinai zaprijetio tražeći ga da mu kod odvjetnika potpiše sporazum u kojemu priznaje da je potkradao tvrtku, što je on u strahu i učinio.

Božo Dimnik (prvi s lijeva) posudio je novce Stipi Mesiću za kupnju stanova

Podsjetimo, mediji su 2010 godine pisaali da su bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegova supruga Milka kupili dva stana s garažama u ulici Borčec. Manji stan u prizemlju ima površinu 56 kvadrata, a četverosobni, dvoetažni stan na katu i u potkrovlju prostire se na 106 kvadrata.

Stanove su kupili od tvrtke Arhitektonski studio, čija je vlasnica Štefanija Balog, dugogodišnja Mesićeva suradnica i šefica njegovih predsjedničkih kampanja.

Milka Mesić u kolovozu je kupila stanove bez kredita, rekla je za Večernji list Štefanija Balog, ne želeći otkriti cijenu stanova. No, prema kupoprodajnom ugovoru, Mesić je stanove platio ukupno 260 tisuća eura, odnosno 1600 eura po kvadratu.

– Zar mislite da bivši predsjednik nema prijatelje koji mu mogu posuditi novac? – odgovrila je Š. Balog na pitanje odakle Mesiću toliko gotovine.

Novac su mu, kako je za Večernji potvrdio Stjepan Mesić, posudila dvojica prijatelja, no nije želio otkriti o kome se radi. Dodao je da ne treba žuriti s vraćanjem. Otkrio je da će s njim, osim supruge Milke, živjeti i 21-godišnja unuka Sara.

Mesić je istaknuo da će se preseliti kad proda svoj stan u Ilici, čime će “pokriti” kupnju u Borčecu. Navodno za stari Mesićev stan od 110 kvadrata s garažom već ima zainteresiranih odvjetnika. Procjenjuje se da kvadrat na atraktivnoj poziciji stoji oko 3000 eura, što znači da će Mesić još nešto i zaraditi.

Kasnije je Mesić izjavio da mu je novac posudio prijatelj iz Slovenije Božo Dimnik. Mesić nikad ado kraja nije objasnio kako je zatvoruo financijsku konstrukciju i je li do sada vrati dugove svom prijatelju Dimniku.

Božo Dimnik je 2015. godine izjavio da mu je Mesić vratio pola duga.

“Nisam hipotetski razmišljao bih li za njega lagao, ali naravno da sam mu posudio i da bih to uvijek učinio. Ti stanovi bili su sjajna prilika jer su se prodavali za polovicu stvarne vrijednosti i realno tu nije bilo nikakvog rizika jer je Stipe za zalog imao svoj stan u Ilici. Vratio mi je više od polovice te pozajmice, u tri rate, od prodaje stana u Ilici i neke svoje djedovine.

Istina je da je on potpuni antitalent za takvu vrstu zarade za koju pitate, a mogao bi živjeti u znatno većoj komociji, ali ne, i baš zato ga toliko cijenim. Kad je došao u zategnute odnose s Tuđmanom, bio je u velikom škripcu, proživljavao sam to s njim, pa znam da ne bi učinio ništa nepošteno za bilo kakvu materijalnu dobit. Dobro sam ga upoznao kao čovjeka, takvoga za kojega bih učinio sve što i za vlastitu kćer”, rekao je Božo Dimnik.

Na slici: Štefanija Balog u društvu Ive Josipovića i Stipe Mesića

Foto: Hina