Sirenski zov ruskog veleposlanika: Strateško partnerstvo s Rusijom od vitalnog je značaja za Hrvatsku

Sirenski zov ruskog veleposlanika: Strateško partnerstvo s Rusijom od vitalnog je značaja za Hrvatsku

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov još jednom je pokazao koliko je Hrvatska važna Rusiji. U intervjuu Novom listu istaknuo je kako je strateško partnerstvo s Rusijom od vitalnog značaja za sveukupni razvoj Hrvatske te poručio da se “ne zanosimo kako je razvoj bez Rusije moguć”.

U intervjuu u kojem je najjasnije iznio ruske interese u Hrvatskoj, naglasio je kako nema ni govora da se Rusija odnosno Sberbank povlače iz Agrokora.

“Budite sigurni. Stanje je apsolutno stabilno. Druga je stvar ekonomija i mogućnost da se udio, kad mu vrijednost bude najviša proda. No, danas o tome nema govora. Štoviše, Rusija je spremna Hrvatskoj davati i nove kredite i biti veliki investitor u vašu privredu. No, vaše tvrtke i Vlada su protiv toga da Rusija bude strateški partner. Okrećete glavu od te mogućnosti”, rekao je Azimov čiji je intervju objavljen istoga dana kada je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst uputio javnu čestitku hrvatskoj Vladi zbog odluke o odobravanju novčanih sredstava za projekt LNG Hrvatska.

“Znate, jako teško prihvaćamo kad hrvatska Vlada Rusiju uopće ne spominje kao zemlju od strateške važnosti za napredak vaše zemlje, kad ignorira mogućnost da budemo vaš strateški partner. Kad tako nastupaju – nisu u pravu, Rusija mora biti hrvatski strateški partner”, rekao je Azimov. U reagiranju na Kohorstovu čestitku, Azimov je za Hinu rekao da Rusija nema ništa protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala, ali i da je “pripravna Hrvatskoj dobavljati jeftini ruski plin, koliko je potrebno”.

Tvrdi da su ruske investicije u Hrvatsku veći potencijal od svih investicija koje su EU i SAD zajedno spremni investirati u Hrvatsku.

“Uostalom, pa znate i sami – vašu slavensku dušu nitko neće bolje razumjeti od nas Rusa. Nemojte se zanositi kako je razvoj bez Rusije moguć – ne, suprotno strateško partnerstvo s Rusijom od vitalnog je značaja za sveukupni razvoj Hrvatske, naglasio je Azimov.

Govoreći o geopolitičkoj slici svijeta, Azimov je istaknuo kako “Rusija nikad više neće utjecati na to da svijet bude bipolaran, već će dopuštati razvojnu disperziju”.

“Iako je Rusija najveća svjetska država nikad ne bi poduzela akciju kakva je poduzeta protiv Sirije te će se uvijek zalagati za takav tip ravnoteže koji će jamčiti – svjetski mir. Volio bih da to shvati i Hrvatska, da se ne boji istaknuti kako joj je želja – strateško partnerstvo s Rusijom. Svatko tko danas u Hrvatskoj želi razvoj, blagostanje za svoje ljude jako će teško to postići bez da mu Rusija bude jedan od strateških partnera, rekao je Azimov.

Prema njegovim riječima, svijet nema samo dva pola. “Nema više hladnog rata, shvatimo da se svjetska ekonomska moć i sve što iz nje proizlazi disperzirala na nekoliko strana svijeta. Itekako su važni postali Indija i Kina, dok si SAD i dalje uzima ulogu svjetskog policajca ignorirajući ljudska prava što su pokazali u nizu država od Libije do Srbije. Rusija je moćna, ali to ne želi zloupotrebljavati”, zaključio je Azimov.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin, uoči nedavnog posjeta Srbiji rekao je kako Rusija na Balkanu ima mnogo prijatelja, ali da je njezin strateški partner – Srbija. S druge strane, američki veleposlanik Robert Kohorst izjavio je u povodu najave početka izgradnje LNG terminala na Krku kako mu je drago “vidjeti kako naš strateški partner i saveznik preuzima pozitivnu lidersku ulogu”.

Foto/Facebook/Veleposlanstvo Rusije