Slučaj Klancir: Policija ipak radi malo brže kada se treba umiliti političarima

Slučaj Klancir: Policija ipak radi malo brže kada se treba umiliti političarima

Upad zagrebačkih policajaca u redakciju Net.hr-a u potrazi za novinarkom Đurđicom Klancir, odnosno zbog navodnog utvrđivanja njezine privatne adrese na zahtjev odvjetnika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića više nitko, osim vrha policije i Ministarstva unutarnjih poslova RH ne pripisuje njihovom predanom radu. Dapače, svi pa i sindikat tvrde kako je postupak policajaca bio krajnje neprimjeren. Sudska praksa dokazuje kako inače nisu toliko revni i uspješni u utvrđivanju adresa.

Pregledali smo malo presude u slučajevima u kojima su odluke suda ovisile baš o točnoj adresi aktera. Zbog zaštite osobnih podataka kućne brojeve adresa o kojima pišemo nismo navodili, piše Telegram.

Maloljetna Vinkovčanka podnijela je tužbu protiv svog oca zbog neplaćanja alimentacije. Sud ga nije uspio pronaći pa mu je na kraju postavio odvjetnika po službenoj dužnosti.

Potraga za tim gospodinom bila je bitno manje ažurna nego za novinarkom Klancir koju, možda treba naglasiti, župan Žinić još nije ni tužio. Vinkovački Općinski sud ocu je poslao tužbu na adresu u Vinkovcima. Ta adresa bila je navedena i u tužbi. Otamo se dostava vratila uz napomenu da se “stranka ne nalazi na označenoj adresi”. Sud mu je nakon toga ponovno poslao tužbu na adresu prebivališta prema evidenciji MUP-a. Međutim i ta dostava za tuženog oca bila je vraćena s napomenom da stranka ne boravi na označenoj adresi. Policajci uopće nisu izlazili na teren, a kako čovjek nije pronađen, sud mu je postavio privremenog zastupnika.

Na kraju ga je pronašla bivša supruga, majka djevojčice, i javila sudu da se gospodin nalazi u Zadru. Onda je taj isti podatak doznao i privremeni zastupnik. Sud je još jednom provjerio evidenciju MUP-a gdje se, konačno, kao privremeno boravište ovog čovjeka pojavila zadarska adresa.

 

Foto: Admir Buljubašić/Hina