Srbin iz Hrvatske upisao sebe i svog sina kao Hrvate: Sada tuži Hrvatsku

Srbin iz Hrvatske upisao sebe i svog sina kao Hrvate: Sada tuži Hrvatsku

Doznajemo detalje najnovijeg spora protiv Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava. Tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na obiteljski život podnio je Srbin s hrvatskom putovnicom koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: BIJELO DUGME: Goran Bregović ponovno u zategnutim odnosima s Željkom Bebekom zbog njegovog sina Zvonimira

On je, kako proizlazi iz priopćenja Europskog suda za ljudska prava o ovom slučaju, još 2007. došao u hrvatski konzulat u New Yorku kako bi prijavio rođenje svog sina. Pomiješao je, stoji u tužbi, pojmove narodnosti i državljanstva, te je u obje rubrike, i za sebe i za sina, upisao da su Hrvati, piše Ana raić na portalu N1.

Želio je da bude ubilježeno da su obojica državljani Hrvatske, ali po narodnosti Srbi. No, upisao je u obje rubrike da su Hrvati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Preminuo poznati hrvatski politički emigrant: Osnovao HDZ četiri godine prije Franje Tuđmana

Nakon što je primijetio grešku tražio je naknadno od hrvatskih vlasti da isprave te podatke. No, zahtjev za ispravkom upravni sud mu je odbio uz obrazloženje da tijekom registracije nadležna tijela nisu pogriješila, te da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promjenu.

Hrvatski državljanin iz SAD zaključio je da mu se time krši pravo na obiteljski život što ga štiti Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Liječnici zabranjen pristup KBC-u Rebro zato što je prijetila ravnatelju Ćorušiću: Crknite Hercegovci

Europski sud na osnovu njegove tužbe nedavno je pokrenuo postupak protiv Hrvatske. Traži od zastupnice RH u Strasbourgu da odgovori na pitanje je li podnositelju tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava time što mu nije omogućena promjena narodnosti izvodu iz Matice rođenih.

“Je li moguće prema hrvatskim propisima promijeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz Matice rođenih za ovog čovjeka prije 2007. godine?”, ostala su pitanja na koja odgovor Europskom sudu za ljudska prava mora dati predstavnica RH.

Nakon što dobije odgovore sud će presuditi je li RH u ovom slučaju kriva i je li svom državljaninu povrijedila pravo na obiteljski život.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina