Statističar slikovito pokazao koliko je Banovina uništena: Potres je bio četiri puta razorniji nego onaj u Zagrebu

Statističar slikovito pokazao koliko je Banovina uništena: Potres je bio četiri puta razorniji nego onaj u Zagrebu

Statičar Josip Atalić u Dnevniku N1 televizije komentirao je kakvi su razmjeri štete na petrinjskom području pogođenom potresom.

“Za razliku od Zagreba gdje smo imali samo 5% crvenih zgrada, ovdje je taj postotak 20 do 25%. To pokazuje da je potres značajno jači, s tim da treba uzeti u obzir da je drugačija gradnja i malo drugačiji mentalitet ovdje. Ali, definitivno su oštećenja puno veća. U Zagrebu smo imali donjogradske zgrade koje su više, a ovdje su više obiteljske kuće pa smo morali prilagoditi metodologiju za pregled”, rekao je Atalić.

“Crvena zgrada znači da je ona neuporabljiva”

Pojasnio je i što točno znači kada neki objekt dobije crvenu naljepnicu.

“Crvena zgrada znači da je ona neuporabljiva, mi kao stručnjaci savjetujemo građanima da u njima ne borave. To nema nikakve veze s rušenjem. Rušenje se može posredno povezati, ali mi ne dajemo nalog za rušenje. To radi ili sam vlasnik ili neka institucija koja je u vlasništvu zgrade. Crvena zgrada znači da je ona jako opasna za život u slučaju naknadnih potresa, a kod Petrinje smo vidjeli velik broj jakih naknadnih potresa”, rekao je Atalić i dodao da crvena naljepnica označava da bi se takva zgrada mogla urušiti u slučaju naknadnih potresa.

Atalić je rekao da za sada nemaju točne informacije o tome koliko je obnovljenih objekata nakon rata urušeno u ovom potresu.

“Nemamo te podatke jer bi ih trebali preklopiti s podacima iz obnove. Dobivao sam informacije s terena, ali ne u takvom broju da se radi takva drama po medijima. Mogu reći da su zgrade koje su napravljene ispočetka nove nakon obnove, uglavnom se dobro ponašaju”, kazao je Atalić.