Stipe Mesić očekivano hvali Zorana Milanovića i Daliju Orešković: Što je, posve neočekivano, rekao o Bozaniću?

Stipe Mesić očekivano hvali  Zorana Milanovića i Daliju Orešković: Što je, posve neočekivano, rekao o Bozaniću?

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao aktualne političke procese u Hrvatskoj.

S obzirom na to da smo već ušli u izbornu godinu u kojoj će se održati izbori za Europski parlament, a nisu daleko ni predsjednički izbori, novinar je pitao zašto se još uvijek nitko nije izjasnio da ide u bitku za Pantovčak?

-Očito da se u političkim krugovima rade procjene, na koji način i kada se uključiti u kampanju. Predsjednica je skroz u kampanji, od kad je predsjednica otvorila je kampanju za novi mandat, ali ona čeka trenutak da bude šokantna i uvjerljiva da to objavi, rekao je Mesić dodajući da aktualnoj predsjednici treba podrška HDZ-a jer je bez velike stranke teško dobiti izbore uz RH. Dopustio je mogućnost da je pobjeda moguća i bez velike stranke, ali pod uvjetom da kandidat dobije opću podršku u javnosti.

Pohvalno je govorio i o bivšem premijeru Zoranu Milanović kojeg je opisao kao fajtera, obrazovanog čovjek koji se već afirmirao u politici. Milanović ima problem jer je napravio nekoliko krivih koraka.

-Temeljna pogreška je da je išao na razgovor s onima koji krše hrvatske zakone i propise. S tim razgovorima ništa nije dobio, a izgubio je puno. Druga greška je što nije pozvao papinskog nuncija i dao mu non-paper o tome što biskupi govore. Za vrijeme vlade Zorana Milanovića biskupi su govorili da je to nenarodna i zločinačka vlast. Trebao je pozvati papinskog nuncija i reći mu što govore biskupi, papa bi reagirao. To se nije smjelo dogoditi, jer to je otvorilo prostor za druge nakaradne izjave, a što je štetilo zdravlju nacije,rekao je Mesić.

Najviše je ishvalio Daliju Orešković.

– Pratim njene istupe, ona je shvatila koji su problemi u društvu i kako ih riješiti. Mislim da ima potencijala, jednom sam u društvu rekao: ‘Zvijezda je rođena!’. Mislim da ima šanse, rekao je Mesić koji se osvrnuo i na govor kardinala  Bozanića o  Jasenovcu. Mesić je Bozanićev govor ocijenio kao vrlo važan i pozitivan  te da će imati utjecaj na hrvatsku politiku.

-Posljednja izjava kardinala Bozanića na određen način može ohrabrivati. U hrvatskom društvu postalo je sasvim normalno da se tiskaju knjige i snimaju filmovi koji su totalni falsifikati i to ne doživljava neku naročitu kritiku. U crkvenim krugovima se promoviraju knjige proustaškog i profašističkog sadržaja. I to je bilo vrlo zabrinjavajuće. Pretpostavljam da će se ova izjave kardinala Bozanića odraziti prije svega u crkvenim krugovima, a onda i u hrvatskoj javnosti, zaključio je Mesić.