Što je ministar obrane Damir Krstičević gotovo pola godine skrivao od hrvatske javnosti?

Što je ministar obrane Damir Krstičević gotovo pola godine skrivao od hrvatske javnosti?

Hrvatska je poslala sedam pripadnika svojih oružanih snaga u NATO-vu misiju u Irak. Dio je to hrvatskog doprinosa međunarodnim aktivnostima održavanja mira, o tome su Vlada i Sabor u listopadu prošle godine donijeli svoje odluke i u tome ne bi bilo ništa sporno da se njihov odlazak nije držao u tajnosti gotovo pola godine.

Naime, iako se zbog odluke Vlade i Sabora znalo da će Hrvatska u nekom trenutku poslati svoje vojnike u Irak, sam trenutak odlaska iz nepoznatih je razloga zatajen od javnosti, a činjenicu da su oni već otišli u misiju doznalo se gotovo pola godine nakon odlaska. Informacija je objavljena u Godišnjem izvješću o obrani za 2018., dokumentu od 131 stranice koji je ministar obrane Damir Krstičević kratko predstavio na sjednici Vlade u četvrtak, javlja tportal.

U poglavlju koje govori o aktivnostima Hrvatske u NATO-u konstatira se da je sedam časnika i dočasnika u Iraku od prosinca 2018., a Ministarstvo obrane o tome nijednom u proteklih pola godine medijima nije poslalo bilo kakvu obavijest. Vijesti o odlasku ili službenom ispraćaju tih vojnika nema ni na službenim stranicama MORH-a, na kojima se uredno nalaze vijesti o odlascima u druge misije i povratcima iz njih, kao i vijesti o aktivnostima tijekom samih misija.

Ministarstvo obrane upitali smo zašto nisu izvijestili o odlasku hrvatskih vojnika u misiju u Irak, a u odgovoru su nam uglavnom naveli ono što piše u Godišnjem izvješću, uz dodatak da je šest pripadnika OSRH upućeno u Irak na rok od sedam mjeseci, a jedan na rok od 13 mjeseci. Kažu i kako su informacije o odlasku objavljene na službenoj stranici u rubrici ‘Aktualna tema: 10 godina članstva RH u NATO savezu’, no uvidom na tu stranicu vidljivo je da nije riječ o obavijesti o odlasku u misiju na način na koji se o tome inače izvještava, nego o prigodnoj temi o godišnjici članstva u NATO-u, u sklopu koje su pobrojane sve dosadašnje aktivnosti u Savezu, pa tako i sudjelovanje u NATO-voj misiji u Iraku.

Također je vidljivo da je to objavljeno 20. ožujka, pa bi se moglo reći da Ministarstvo odlazak nije tajilo pola godine, nego oko tri mjeseca. Kako bilo, odgovor MORH-a tportalu potvrđuje da nikakve vijesti ni priopćenja nije bilo na sam dan odlaska hrvatskih vojnika u Irak, kao što to zna biti s odlaskom u druge misije.

NATO-va misija u Iraku je neborbena misija kojoj je cilj izgradnja sposobnosti iračkih snaga sigurnosti kako bi se spriječio povratak Islamske države (ISIL) na područje te države. Hrvatski časnici i dočasnici, među kojima je i dočasnica, u glavnom gradu Bagdadu savjetuju i obučavaju pripadnike iračkih snaga sigurnosti te obnašaju stožerne dužnosti u zapovjedništvu operacije.