Što to čita Ivica Todorić: Na njegovoj polici za knjige može se naći baš svašta

Što to čita Ivica Todorić: Na njegovoj polici za knjige može se naći baš svašta

Posrnuli tajkun Ivica Todorić voli se obraćati “narodu” dok sjedi ispred svoje police za knjige. Što nalazi na polici koju Todorić  s ponosom pokazuje. Čini se da nije riječ o sustavnom skupljanju knjiga pasioniranog čitatelja nego o naslovima koji su iz tko zna kojih razloga našli na polici u Kulmerovim dvorima.

Prvo što bode u oči portret je Billa Clintona s hrbata knjige za koju se, kad se malo poveća, vidi da je riječ o njegovim memoarima “Moj život”. Za onih osam velikih, teških, tvrdo ukoričenih svezaka s lijeve strane lako se može prepoznati da je riječ o “Hrvatskoj enciklopediji”. Savršeno simetrično, zdesna, Todorić je dao poslagati 6 knjiga Enciklopedije Jugoslavenskog leksikografskog zavoda iz Zagreba, izvorno još iz doba kad je zavod vodio Miroslav Krleža u 60-ima, piše Exspress.

Krleža se može nazrijeti kako se pomalja i iza donjeg leđa Todorića dok sjedi, vjerojatno njegove “Zastave”, manje vjerojatno “Dnevnik”. Tu smo se prihvatili posla i krenuli studirati što je sve Todoriću stalo da mi znamo ili pomislimo da on čita onda kad nije zauzet spašavanjem ekonomije Hrvatske ili nacije generalno. “Atatürk”, “Supek”, monografija “Boris Ivandić” Ante Glibote… osim one simetričnosti s enciklopedijama, nismo uočavali nikakav tematski ili logički obrazac.

Da bismo onda uočili redom: “Jack Welch autobiografija”, “Kako pobijediti” od Jacka i Suzy Welch, pa opet Jack Welch sam kao autor – “Leksikon vodstva”. Osim Krležinih “Zastava”, koje su zapravo ipak jedan roman, to je i jedini autor od koga smo primijetili više od dva djela. Dobili smo neodoljiv dojam da je riječ o knjigama što ih je Ivica Todorić kupio u proljeće 2007., inspiriran gostovanjem najozloglašenijeg američkog menadžera svih vremena.

Foto: Facebook