Stranci masovno kupuju nekretnine po Hrvatskoj i na taj način podižu cijene

Stranci masovno kupuju nekretnine po Hrvatskoj i na taj način podižu cijene

Prema izračunu Državnog zavoda za statistiku, kupoprodajne cijene novih stanova u zadnjem kvartalu prošle godine bile su za 15 posto više u odnosu na ostvarene cijene u zadnjem tromjesečju 2020. godine.

Strani državljani kupili su prošle godine 9514 nekretnina u Hrvatskoj, što je porast od visokih 50 posto u odnosu na 2020. godinu, doznaje Jutarnji list u Poreznoj upravi.

Najveći međugodišnji rast kupnji domaćih nekretnina među strancima, prema istome izvoru, ostvarili su državljani Njemačke, Austrije i Slovenije, piše dnevnik u broju od srijede.

Državljani Njemačke u prošloj godini kupili su u Hrvatskoj 2637 nekretnina, što je porast od 1089 kupoprodaja ili čak 70 posto u odnosu na 2020. godinu, Austrijanci su ostvarili 1109 kupnji (472 nekretnine više ili rast od 74 posto u odnosu na 2020.), dok su Slovenci lani postali vlasnici 2309 nekretnina u našoj zemlji ostvarivši rast kupovine u odnosu na prethodnu godinu za 32 posto ili 550 nekretnina više.

“U podacima nije iskazana ukupna kupoprodaja nekretnina u 2020. i 2021., nego se isključivo radi o kupoprodaji nekretnina za koje je Porezna uprava provela postupak utvrđivanja porezne osnovice. Uz to, još uvijek traje ažuriranje podataka o kupoprodajama nekretnina te su dostavljeni podaci podložni promjenama”, napominju u Poreznoj upravi te daju naslutiti da bi u konačnici rast broja kupoprodaja nekretnina koje su sklopili stranci s prodavateljima u Hrvatskoj mogao biti i veći.

U svakom slučaju, registrirani rast potražnje stranaca za domaćim nekretninama potvrđuje nedavno iznesene navode poduzetnika i stručnjaka za tržište nekretnina koji su za Jutarnji list ustvrdili da je upravo pojačani interes stranaca za domaćim nekretninama jedan od uzroka dosad nezabilježenog rasta cijena novih stanova u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Naime, prema izračunu Državnog zavoda za statistiku, kupoprodajne cijene novih stanova u zadnjem kvartalu prošle godine bile su za 15 posto više u odnosu na ostvarene cijene u zadnjem tromjesečju 2020. godine: takav rast nije zabilježen u posljednjem desetljeću. Uz to, prosječne cijene svih kupoprodaja stambenih nekretnina u 2021. bile su za 7,3 posto veće u odnosu na cijene iz 2020. godine, piše Jutarnji.

Foto: Hina