Tajio informaciju dva dana: Beroš rezervirao čak milijun i pol doza cjepiva protiv koronavirusa

Tajio informaciju dva dana: Beroš rezervirao čak milijun i pol doza cjepiva protiv koronavirusa

Jučer je puštena nova aplikacija “Stop COVID 19”, a do sada je skinuto više od 15.000 puta, rekao je u Temi dana ministar zdravstva Vili Beroš.

Naglasio je da je riječ o procesu koji je u svome začetku i to je europska inicijativa. EK preporučuje, pojasnio je, da sve zemlje koriste istu aplikaciju budući da su na početku pandemije, zemlje EU-a svaka koristila svoju aplikaciju.

– Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu – njihove izvide, njihovo promišljanje i njihovu anamnezu. Međutim, ova aplikacija može pomoći u obavještavanju svih osoba koje su bile u kontaktu posljednjih 14 dana s pozitivnom osobom, rekao je ministar.

Aplikacija je, rekao je Beroš, dobrovoljna, anonimizirana, transparentna i privremena i sjajan je primjer solidarnosti. Pojasnio je kako aplikacija funkcionira i na koji način ju koristiti, one su prošle provjere europskih institucija.

Što se tiče insinuacija da ju neki političari na istaknutim pozicijama ne žele skinuti kako im se ne bi pratio mobitel ili lokacija, Beroš kaže da aplikacija u sebi ne sadrži mogućnost geolociranja, nije moguće niti na koji način doći do osobnih podataka korisnika.

Na pitanje što bi se trebalo dogoditi da skidanje aplikacije bude obavezno, ministar je rekao kako ne inzistiraju na određenim rješenjima, već apeliraju i educiraju građane. Očekuje da ljudi prepoznaju važnost aplikacije i ne vjeruje da će postati obavezna, iako je jučer rekao kako to nije isključeno.

– Puno je vjerojatnije, jer se o tome razgovara na europskom nivou, da korištenje aplikacije bude obavezno ako želimo putovati u zemlje koje imaju istu ili sličnu aplikaciju, rekao je.

Kompatibilnost naše aplikacije je, rekao je, velika s drugim jer je EK izdala određene smjernice. Osvrnuo se na rad Nacionalnog stožera, rekao je da su “njihovi rezultati u prvom poluvremenu više nego dobri”. O metodologiji i načinu funkcioniranja kaže da je on u potpunosti ustavan i utemeljen po članku 16.

Glavna slovenska infektologinja Bojana Beović danas je rekla kako Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje “nije sasvim pod kontrolom”. Ministar Beroš je rekao da je Krunoslav Capak u svakodnevnom kontaktu sa slovenskim kolegom koji navodi da su naše mjere dobre i polučuju dobre rezultate. Dodao je kako nije siguran da je Beović naše brojke usporedila i s brojem stanovnika.

– Naše odgovorno ponašanje može dovesti do još boljih brojeva, rekao je.

Određene farmaceutske kompanije ulaze u završnu fazu ispitivanja cjepiva i već su potpisale predugovore s nekim zemljama vezano uz buduću distribuciju tih lijekova. Na pitanje jesmo li i mi potpisali neki predugovor, Beroš je rekao da jesmo.

– Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana, rekao je.

Dodao je da postoji još jedna globalna inicijativa za koju još nismo sigurni  trebamo li joj se priključiti, a i svi predugovori imaju financijske akontacije.

– Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja, rekao je Beroš.

Govorio je o tome koliko je vremena potrebno da bi se dobilo učinkovito i neškodljivo cjepivo, rekao je kako bi volio biti optimist, ali nije siguran koliko brzo će cjepivo doći, ali prepoznali smo važnost ovakvih inicijativa i priključili smo im se.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina