Ubojstvo u Ateni: Sukob ima i politički karakter. Navijači AEK-a su ljevičari, a Bad Blue Boysi desničari i nacionalisti?

Ubojstvo u Ateni: Sukob ima i politički karakter. Navijači AEK-a su ljevičari, a Bad Blue Boysi desničari i nacionalisti?

Samo dan nakon velikih nereda u Ateni u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK-a, Grčka strahuje od novih incidenata. Naime, u Ateni se igra utakmica između Panathinaikosa i Marseillea koja je također proglašena utakmicom visokog rizika te je gostujućim navijačima zabranjen dolazak. Podsjetimo, navijači Panathinaikosa, Gate 13, sudjelovali su s Boysima u tučnjavi protiv AEK-ovih navijača. Navijačoi panatenaikosa Gate 13 sebe nazivaju “vladarima Atene”. Slovi kao jedna od najbolje organiziranih i najutjecajnijih navijačkih skupina u Europi. Zanimljivo je napomenuti da ima izuzetno bliske veze s navijačima Dinama i Rapida.

Dodatnu opasnost predstavlja činjenica da su navijači Marseillea u prijateljskim odnosima s navijačima AEK-a i Grci strahuju zbog potencijalne “osvete” koja bi bila upućena navijačima Panathinaikosa. Neki grčki mediji spominju i da policija ima dojavu o potencijalnom dolasku navijača Livorna, javlja Index.

“Sukob navijača sigurno je bio politički, svjetonazorski. AEK-ovi navijači su ljevičari, a za vaše kažu da su fašisti i nacionalisti. Naši su navijači izrazito antinaci”, rekao je za Jutarnji list lokalni taksist.

Navijači AEK-a, Marseillea i Livorno čine takozvanu “antifašističku koaliciju” i jedni su od ne pretjerano čestih ljevičarskih navijačkih skupina. Drugi pišu da bi mogli stići i neki ultrasi Rome, i St. Paulija koji su također prijatelji s Grcima.

Gate 13 je ime tribine/ulaza na njihovom stadionu Leoforos, koja okuplja sve podružnice u jednu veliku navijačku skupinu. Organizirani su uglavnom geografski – po atenskim kvartovima, drugim grčkim gradovima i drugim, pa čak i prekooceanskim zemljama – na njihovim utakmicama je najnormalnija stvar vidjeti navijačke “krpe” iz Belgije, Engleske, Beča, Njemačke, Australije ili nekog od stotina grčkih otoka. Svaka jača i brojnija podružnica ima svoj navijački klub ili udrugu, a centralni se nalazi odmah preko puta stadiona na Leoforos aveniji. Inače, puno ime stadiona je Apostolos Nikolaidis, ali malo tko ga tako zove, već je uvriježen naziv Leoforos po aveniji na kojoj se stadion nalazi.

Poznati su po svojim velikim pirotehničkim predstavama, što je uglavnom posljedica neorganiziranosti grčke policije, uslijed koje je na stadion moguće unijeti što god poželite. Gostovanja su u grčkom prvenstvu uglavnom zabranjena uslijed velikih netrpeljivosti navijačkih skupina koja debelo prelazi mogućnosti osiguranja utakmice od nereda. Budući da je Panathinaikos organiziran kao sportsko društvo, Gate 13 imaju široku lepezu sportova, i amaterskih i profesionalnih, i muških i ženskih, koje aktivno prate i podržavaju svoju momčad. Pritom su nogometni i muški košarkaški klub jedini privatni klubovi i djeluju kao zasebna dionička društva. Svi drugi sportovi su dio sportskog društva, amaterski su i sportskim društvom upravljaju baš navijači.

Foto: Hina/Ilustracija