Ugledni fizičar Antonio Šiber upozorava: CERN je brutalna podvala dvorskih znanstvenika ministrice Divjak

Ugledni fizičar Antonio Šiber upozorava: CERN je brutalna podvala dvorskih znanstvenika ministrice Divjak

Poznati  fizičar Antonio Šiber kritizirao je ministricu znanosti Blaženku Divjak i  državnog tajnika Tomu Antičića  jer donose zakone koji pogoduju znanstvenicima koji nisu u stanju sami, niti u grupi do deset ljudi, napisati znanstveni članak. Sporni zakon koji se planira donijeti pogoduje uskom krugu znanstvenika koji eksploatiraju CERN da bi se našli supotpisani na znanstvenim člancima koje potpisuje nekoliko stotina ljudi. To znači da je njihov znanstveni doprinos zanemariv u usporedbi sa znanstvenicima koji samostalno i mukotrpno pišu ozbiljne  radove.  Naši “izvrsni” cernovci najčešće supotpisuju s nekoliko  stotina koautora znanstvene radove od desetak stranica, što znači da njihov “izniman doprinos” dotičnom radu iznosi čak nekoliko slova. Novi zakon ministrice Blaženke Divjak  i Tome Antičića  pogoduje upravo takvim znanstvenicima.

Prenosimo  u cijelosti Facebook status  Antonija Šibera koji samostalno piše svoje znanstvene radove koji su iznimno cijenjeni i priznati u znanstvenoj zajednici.

“U pravilima za financiranje javnih instituta koja donose u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, namjerava se vezati financiranje hladnog pogona instituta i broja radova koji se na institutima objavljuju. U tim pravilima jednako će vrijediti moj članak na kojem sam jedini autor, i članak bilo kojeg izvrsnog znanstvenika s CERNa na kojem je koautor s više od 5000 autora. Iz uvida u baze podataka o znanstvenim radovima, može se lako zaključiti da je jedan takav s Instituta Ruđer Bošković prošle godine objavio 145 (!) članaka – jedan znanstveni rad skoro svaki drugi dan! Objavio, a ne usnio!

Kako će ukupno financiranje instituta, uključujući i hladni pogon, tj, vodu, struju i grijanje (!) ovisiti o “produktivnosti” gdje se SVAKI ČLANAK BROJI JEDNAKO, bez obzira na broj koautora, izvrsni znanstvenik s CERNa donijet će svojoj instituciji 145 puta više novca iz Ministarstva od mene, premda njegovo ukupno parcijalno autorstvo (broj članaka podijeljen s ukupnim brojem autora) ne doseže niti jedan! Dakle, oni će imati za grijanje, a mi nećemo. Oni bi mogli imati za grijanje 145 puta više od nas – množi se i (ne) dijeli kako nam paše!

Cijela ova nakaradna ideja o financiranju javnih instituta i vezivanju sredstava za elementarno funkcioniranje institucija uz “produktivnost” potječe od ministrice Divjak i njenog pomoćnika Tome Antičića, friškog kandidata na listi HNSa za Europski parlament. E, taj Tome, ali ne Akvinac, nego Cernovac, cijelu je znanstvenu karijeru radio s CERNom i ne razumije, ili namjerno ne želi razumjeti, nikakvu drugu znanstvenu kulturu od one industrijske, CERNovske, koju donekle poznaje i glorificira jer za to ima i te kakvog osobnog razloga. A nedavno je i slavodobitno potpisao ugovor s CERNom od kojeg ćemo svi odjednom postati izvrsni, a neki će i zasjesti u odbore kao europski ćate. Kao i uvijek, iz Ministarstva se pogoduje sebi i svojima, na račun svih ostalih.

Sve što se u ovom trenutku događa moglo bi dovesti do teškog podfinanciranja većine javnih instituta (ali ne i Ruđera) i nenormalnog jačanja utjecaja onih navodno izvrsnih koji će na račun svojih industrijskih radova (u kojima ne znaju ni što piše – zapamtiti jedan znanstveni rad svaki drugi dan!) preuzeti javna sredstva. Sve što se u takvu nakaradnu logiku ne uklapa namjerava se rasformirati i pripojiti onim “izvrsnima” i “produktivnima” (o tome se već prijeti, a i piše u prijedlogu novog Zakona o znanosti koji se sprema).

Kad drugi put čujete što o CERNu i raznim svemirskim agencijama, sjetite se svih sramotnih rabota koje se u Ministarstvu događaju, a koje se zatrpavaju pričom o  izvrsnosti” i “21. stoljeću”, piše dr. Šiber na svome Facebook profilu.