Kopal se kocka sa svojom političkom sudbinom: I dalje tvrdi da će HDZ dobiti 45 posto glasova u Lici

Kopal se kocka sa svojom političkom sudbinom: I dalje tvrdi da će HDZ dobiti 45 posto glasova u Lici

Savjetnik premijera Robert Kopal komentirao je u petak prijevremene izbore u Ličko-senjskoj županiji u nedjelju i dosadašnje različite rezultate anketa.

Iz HDZ-a su, dva dana prije izbora za Ličko-senjsku županiju, poručili kako je anketa agencije Promocija plus za RTL koja HDZ-u daje 28,1 posto glasova, a disidentu te stranke koji se bori za novi mandat župana Darku Milinoviću tek nepunih 4 posto manje, “znatno nadmašila statističku procjenu”, te su iznijeli rezultate svoje ankete po kojoj će za HDZ glasati 45,5 posto birača, a za Milinovića njih samo 14,8 posto.

Rekao je to u petak na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-ovog Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo Rober Kopal, ističući da medijske ankete utječu na javno mnijenje, pa s obzirom na razlike od rezultata anketa koje je naručio HDZ žele dati svoju procjenu.

Naveo je kako je agencija Prizma za HDZ provela anketu čiji rezultati pokazuju da će izlaznost na izbore biti 54 posto, te da će za HDZ glasati 45,5 posto glasača, a za Nezavisnu listu bivšeg HDZ-ovca, župana Darka Milinovića 14,8 posto glasača, prenosi N1. 

Kopal je naglasio kako je HDZ-ova projekcija “otprilike gađala isto vrijeme u koje je provedena anketa Promocije plus”, iz jednostavnog razloga jer ankete utječu na javno mnijenje.

“Događa se jedan fenomen koji se zove samoispunjujuće proročanstvo. Mislim da je to bitno zbog objektivnosti, a s obzirom na razliku koja je znatno nadmašila statističku pogrešku zapravo smo morali dati svoju procjenu u to vrijeme”, kazao je.

 

HDZ, rekao je, očekuje od 13 do 15 mandata, a ne želi komentirati koliko bi dobile ostale liste. “I dalje očekujemo blizu 40 posto. Kada tumačite podršku na ukupnom uzorku, statistička pogreška je manja nego kada se tumači na izlaznosti. Ovaj put se to radi na izlaznosti, što znači da je ona veća, to je sada oko 6 posto”, naveo je.

Upitan zašto ulažu toliko u promidžbu u Lici ako su njihove ankete pokazale premoć, Kopal je odgovorio da se dobar rezultat mora i obraniti.

“Bez obzira stojite li dobro ili loše u anketama, vi vodite kampanju. Bi li bilo mudro, ako imate dobar rezultat, da ne ulažete u kampanju, jer ako imate dobar rezultat morate ga braniti, a ako nemate, morate ga osvojiti”, poručio je Kopal.

Izvijestio je da je HDZ proveo tri mjerenja iz kojih se može uočiti trend da je stranka više-manje stabilna, u statističkoj pogrešci. “Trenutna situacija je 40 posto kada govorimo o izlaznosti, plus-minus pogreška koja je na izlaznosti od 50 posto čak 6 posto”, rekao je.  Ovo je vrlo samouvjerena izjava Roberta Kopala samo dva dana  prije izbora.  Ako  izborni rezultati HDZ-a budu bitno različiti od  njegovih projekcija, Kopal će vrlo teško zadržati svoju poziciju predsjednika HDZ-ovog Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo.