Otkriveno koliku plaću ima Martina Dalić u Podravci: Povrh toga dobila je i veliku otpremninu

Otkriveno koliku plaću ima Martina Dalić u Podravci: Povrh toga dobila je i veliku otpremninu

Prošli tjedan objavljeno je kako će menadžeri Podravke podijeliti milijunske bonuse, a sad je poznato i koliko su ukupno zaradili tijekom prošle godine. U primanja im ulaze plaće, bonusi, primanja u naravi, dodijeljene dionice te opcije, a uvjerljivo najveća prosječna mjesečna primanja imali su glavni financijaš u upravi Davor Doko te HDZ-ova članica uprave Ljiljana Šapina.

Portal Danica navodi kako se radi o mjesečnim iznosima od otprilike 90 tisuća eura bruto.

Andrej Plenković i Martina Dalić

Doko je u prosjeku lani mjesečno dobivao oko 91.600 eura, a Šapina 88.500 eura bruto! U taj prosjek ulaze i prihodi od opcijskih dionica na kojima su Doko i Šapina lani ukupno zaradili po 778.000 eura jer su iskoristili pravo na dionice iz prijašnjih godina. Marko Đerek, bivši član uprave Podravke i sadašnji član uprave Belupa, ostvario je lani u prosjeku otprilike 70.400 eura bruto primitaka mjesečno. Primanja su mu osjetno podebljana opcijskim dionicama na kojima je lani uprihodio ukupno 604.600 eura bruto.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Direktorica otkrila kako se Matanić ponašao prema kolegicama: Govorili bi da je drag i simpatičan, ali bi spominjali još nešto

Član uprave Podravke Milan Tadić protekle je godine u prosjeku ostvario oko 56.800 bruto mjesečnih primitaka. I kod njega je u tom mjesečnom prosjeku najveća stavka realiziran paket opcijskih dionica na čemu je lani uprihodio ukupno 429.000 eura.

Predsjednica uprave Podravke Martina Dalić prosječno je lani zarađivala otprilike 34.800 eura bruto mjesečno (plaća, bonus, primanja u naravi, dodijeljene dionice po novom modelu nagrađivanja). Pravo na opcije nije imala.

Ovih će dana top menadžment Podravke pak dobiti i bonus za prošlu godinu. Martini Dalić pripada otprilike 173.000 eura bruto, Davoru Doki 125.000 eura, Ljiljani Šapini 106.000 eura, Milanu Tadiću 119.000 eura, Ivanu Ostojiću 112.000 eura, a Marku Đereku 75.400 eura u bruto iznosu, piše Danica.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Scenaristica otkrila kakve je poruke Matanić slao svojim žrtvama: Maknuta je s projekta kada mu je uzvratila

Podsjetimo, zastupnica Radničke fronte Katarina Peović upozorila je u još u siječnju Martinu Dalić da radnici Podravke rade za plaće nešto malo iznad minimalne, dok Martina Dalić i ostali članovi Uprave dobivaju enormne plaće te smatra da se radnici trebaju pobuniti protiv robovskih uvjeta u kojima rade.

“Dok radnici rade za nešto malo više od minimalca, svi znamo da menadžeri tamo imaju ogromne plaće”, rekla je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Peović, ustvrdivši da Dalić “manipulira” jer su povećali plaće prije povećanja minimalne plaće, što se po zakonu radi u listopadu svake godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: IKEA “GULI KOŽU” HRVATIMA: Ista stolica u Njemačkoj stoji 99, a u Hrvatskoj nevjerojatnih 218 eura. Sramota

Poručila je da to nije nikakvo povećanje plaća te da je “sramota” što reprezentativni sindikati šute i ne traže značajno povećanje plaća.

To što su neke radnice pokušale otuđiti 12 vrećica Vegete po riječima saborske zastupnice govori dovoljno o “takvom famoznom zadovoljstvu radnika kojim se Dalić hvali jer šteta koju Dalić radi i ono što ona uzima su nekoliko kamiona Vegete”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: SRAMOTA: Poznati srpski glumac podržava Dalibora Matanića: Nitko normalan ne vjeruje u ono što mediji pišu o njemu

“Martinu Dalić treba biti sram koliko plaća te radnice u pogonu, a nažalost sram je radnice koje su dobile otkaz zato što se otkrilo da su pokušavale otuđiti 12 vrećica Vegete. Njih ne treba biti sram, one bi se trebale pobuniti protiv robovskih uvjeta u kojima ih drže i u kojima rade”, istaknula je.

Mario Iveković iz Novog sindikata istaknuo je da stvari nisu baš onakve kakvim ih Dalić pokušava prikazati, iako su, kaže, zadovoljni time što Podravka dobro posluje i otvara nove tvornice. Međutim, dodaje, otvaranje novih tvornica može ići uz davanje boljih plaća radnicima, a ne minimalnih.

Iveković je napomenuo da njegov sindikat nije reprezentativan i da se javljaju zato što su radnici nezadovoljni reprezentativnim sindikatima koji ne traže povećanje plaća. Ocijenio je žalosnim što Dalić predlaže i diže plaće, a sindikati potpisuju ono što im ona pripremi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: SPORNA KNJIGA “KRAJINA”: Bivši glavni urednik Večernjeg lista izaziva Stipu Mlinarića Ćipu: Nisam siguran da je Nikolić pročetnički pisac

Martina Dalić govori o pet valova povećanja plaće, ali to, ističe Iveković, treba ogoliti jer su povećanja plaća najniže plaćenim radnicima mjesečno u džep donijela oko 100 eura.

“Minimalna plaća danas je u Hrvatskoj 840 eura, a najniže plaćeni radnici u Podravci imaju negdje oko 847 eura bruto plaću i onda imaju naravno te još neoporezive dodatke što smatramo da je sramota za Podravku, tvrtku koja ima dobit 300 do 400 milijuna eura godišnje”, kazao je Iveković.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Mirjana Hrga otkrila podržava li političke istupe Karoline Vidović Krišto: Mediji, sijete krivo sjeme

Naglasio je da su predlagali konkretne mjere za povećanje mase plaća od 100 milijuna kuna ali su dobili samo paušalne odgovore.

Dok menadžeri dobivaju od 10 do 20 tisuća eura, radnici su na minimalnoj plaći, upozorio je Iveković, napomenuvši da se sada formalno preko reprezentativnih sindikata radnici slažu da oni imaju male plaće kako bi kompanija rasla.

Istaknuo je i da su kao prvu mjeru predložili hitno povećanje od barem 400 eura neto svakom radniku za koje smatra da ne bi naštetilo poslovanju Podravke, ali bi radnici živjeli ‘poludostojanstveno’.

Foto: Hina