Ugledni pravni stručnjak tvrdi: U slučaju Klancir policija je prekršila Ustav!

Ugledni pravni stručnjak tvrdi: U slučaju Klancir policija je prekršila Ustav!

Profesor s osječkog Pravnog fakulteta u razgovoru za N1 rekao je kako smatra da je policija u slučaju novinarke Đurđice Klancir pretjerala. Pita se kako su znali da trebaju ići u redakciju Net.hr-a tražiti njezinu osobnu, a nisu prije toga provjerili njezinu fotografiju u bazama podataka.

Profesor Mato Palić ističe da policija u slučaju novinarke Đurđice Klancir nije postupala u skladu s Pravilnikom o načinu postupanja policijskih službenika.

“Ovdje je riječ o ustavnom načelu razmjernosti. Kada vlast postupa prema građanima, a ovdje je policija postupala prema gospođi Klancir, mora u postupanje ići najblaže moguće da postigne cilj, piše N1.

Ako se identitet može utvrditi na bilo koji način, nema potrebe da fizički dolaziš na radno mjesto i legitimiraš, jer svi imamo fotografije koje smo izradili za osobnu, za putne isprave, za vozačku dozvolu. Ako postoji razlika u prezimenu, kako su znali da treba ići u net.hr?”, zapitao se.

“Ako se radi o novinarki, imaš njezinu sliku, oni su dužni postupati, ali nisu dužni postupiti na način kako netko očekuje nego u skladu s Ustavom i policijskim pravilnikom. Pretjerali su”, zaključio je profesor Palić.

Ističe i kako je odvjetnik župana Ive Žinića do podataka mogao doći i od poslodavca.

Na naše pitanje da prokomentira tvrdnje premijera Andreja Plenkovića o 200 000 slučajeva provjera i utvrđivanja identiteta godišnje odgovara da treba pitati MUP koliko se puta išlo u provjeru na ovakav način, kada je policija išla na radno mjesto da vidi osobnu iskaznicu i kako su znali gdje treba doći.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina