Umirovljenici ne vjeruju AstraZeneci: Ne cijepite starije građane s oksfordskim cjepivom

Umirovljenici ne vjeruju AstraZeneci: Ne cijepite starije građane s oksfordskim cjepivom

Stranka umirovljenika pozvala je u nedjelju Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite da cjepivo AstraZeneca ne koristi za cijepljenje starijih građana te da se obrate na druge adrese u nabavci cjepiva za koja je potvrđena klinička učinkovitost veća od 90 posto.

Europska agencija za lijekove odobrila je uporabu Oxford/AstraZeneca cjepiva uz niz ograda o njegovoj učinkovitosti osobito za stariju populaciju stanovništva pa je tako znatan broj vlada europskih država donijelo odluku kako neće cijepiti stariju i umirovljeničku populaciju tim cjepivom, navode u priopćenju, prenosi N1.

Kod donošenja takvih Odluka EU zemlje rukovodile su se činjenicom kako je tijekom kliničkih ispitivanja učinkovitosti cjepiva na uzorku od 24.000 osoba između 18 i 55 godina utvrđena uspješnost na razini od 60 posto. Zbog te je činjenice, Europska agencija za lijekove (EMA) utvrdila da nema dovoljno relevantnih podataka za zaključak da bi cjepivo bilo uspješno kod populacije starije od 55 godina, stoji u priopćenju.

Upozoravaju i na slične zaključke instituta Robert Koch koji je preporučio to cjepivo samo za mlađe od 65 godina te dodatno i najnovijem priznanju proizvođača kako je ograničena zaštita cjepiva prema južnoafričkom soju virusa.

Slijedom tih zaključaka apeliramo na naše institucije, Stožer civilne zaštite i Vladu RH da ozbiljno razmotre znanstvene primjedbe na cjepivo AstraZeneca, kao što su to učinile i druge važne europske države, te na sličan način tretiraju to cjepivo i ne koristite ga za cijepljenje naših starijih građana mimo utvrđenih zaključaka Europske zdravstvene agencije, poziva u priopćenju Stranka umirovljenika.

Predlažu i da se, s obzirom na to da je AstraZeneca prekršila ugovorne odredbe o isporuci svoga cjepiva, Hrvatska kao i sve više zemalja EU obrati na druge adrese u nabavci cjepiva za koja je potvrđena klinička učinkovitost i više od 90 posto.