Unosan posao na migrantskoj krizi: Obiteljska tvrtka Ivića Pašalića oprema stanove za azilante

Unosan posao na migrantskoj krizi: Obiteljska tvrtka Ivića Pašalića oprema stanove za azilante

Većinu od 64 stana koje je država osigurala za azilante opremit će tvrtka Mundus Viridis, iza koje stoji Ivić Pašalić, bivši savjetnik predsjednika Tuđmana i nekoć moćan HDZ-ovac.

Pašalić, čija se tvrtka bavi preradom i obradom drva – od peleta pa sve do dizajnerskih komada namještaja, a s jednim od njih osvojili su i prestižnu svjetsku nagradu RedDot, na javnom je natječaju dobio posao kompletnog opremanja 46 od 64 stana koje je Hrvatska namijenila za život osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, piše tportal

Natječaj je bio podijeljen u četiri grupe, a tvrtka Mundus Viridis dala je najbolju ponudu za tri grupe. Pašalićeva tvrtka tako će kompletno opremiti 19 stanova u Sisku, tri u Dugoj Resi, 11 u Karlovcu, po dva u Bjelovaru, Daruvaru i Slavonskom Brodu, po jedan u Koprivnici i Osijeku i njih pet u Požegi.

Ostale stanove opremit će Orto Rea iz Varaždina, tvrtka koja se inače bavi ortopedskim pomagalima i koja je u prvoj grupi natječaja za opremanje stanova dala povoljniju ponudu od Pašalićeve tvrtke.

Posao je težak ukupno nešto manje od tri milijuna kuna, dok dio kolača koji otpada na Mundus Viridis iznosi oko dva i pol milijuna kuna. Ove će tvrtke tako opremiti 64 stana u vlasništvu RH od 30 do 96 kvadrata.

U njih će biti preseljeni azilanti koji se nalaze u prihvatilištima u Hrvatskoj, a projekt uglavnom financira europski Fond za azil, migracije i integraciju, od kojeg je Hrvatska još 2017. dobila 1,3 milijuna eura. Država je do sada plaćala najamninu u privatnim stanovima, a sada su u funkciju stavljeni državni stanovi, od kojih je većina zahtijevala kompletnu adaptaciju.

Mundus Viridis formalno je u vlasništvu sina Ivića Pašalića, Domagoja te Ivana Topčića, vlasnika tvrtke Tim kabel – jednog od najvećih proizvođača kablova u regiji. Obitelj Pašalić i Topčić veže i zaklada Rhema, preko koje ovi biznismeni financiraju katoličke udruge, pokrete i medije.

Direktorica tvrtke Mundus Viridis Pašalićeva je supruga Ksenija, a Domagoj Pašalić je član Uprave.

Tvrtka ima 97 zaposlenih, a u 2017. imala je prihode od 50,6 milijuna kuna, uz dobit od 522 tisuće kuna. Pašalić se u drvni biznis bacio sredinom 2000-ih godina, ubrzo nakon odlaska iz politike.

Pašalić se bacio i u građevinski biznis koji mu je neslavno propao, no posao s drvom nakon početničkih muka i lošeg poslovanja danas cvjeta. Neko vrijeme bio je i na čelu Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore.

Foto: Hina