Uzdrmani Plenković spašava što se spasiti može: Hoće li sada smijeniti Horvata

Uzdrmani Plenković spašava što se spasiti može: Hoće li sada smijeniti Horvata

Policija je jutros pretresla kuću ministra graditeljstva, Darka Horvata, nakon čega je ministar uhićen, što je potvrdio i njegov odvjetnik Vladimir Terešak. N1 televiziji neslužbeno je potvrđeno i da bi pod istragom mogli završiti potpredsjednik Vlade, Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić.

Nakon ovakvoga tjedna, u kojem smo imali jako puno velikih političkih događaja, od boravka američkog nosača zrakoplova, nakon paketa koji je Vlada donijela za ublažavanje na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena, nakon dogovora koji sam postigao s predsjednicom Europske komisije, nakon strategije poljoprivrede u Saboru i nakon jučerašnjeg potpisivanja autoceste Lekenik-Sisak, zahvaljujući DORH-u imamo sada jednu novu temu, za koju smo saznali jutros iz medija, da jutros očito napravljen pretres kuće ministra Horvata, sada vidim da je on uhićen i da je u tijeku kriminalističko istraživanje, rekao je Plenković.

Vidim da je riječ o događajima iz 2018. kad je on bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi. Vidim da se tu spominju i drugi dužnosnici, Milošević i Aladrović kao i bivši ministar Tolušić. To je u svakom slučaju vrlo indikativan tajming i takva žurnost i ažurnost DORH-a vezano za kaznena djela koja su se dogodila 2018. godine. Ja sad očekujem da svi kažemo da DORH i USKOK nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju razlog za dramatičnu žurnost i uhićenje ministra u Vladi, rekao je Plenković.

Očekujem od DORH-a da obavijesti javnost što je to toliko žurno da se uhiti ministar, rekao je Plenković.

Drugo, smatram da je apsolutno neprihvatljivo da tijekom cijelog jutra slušamo komentare koje u eter javnosti govore ljudi koji ni po kojoj osnovi trebali imati saznanje o ovom postupku. Sumnjam da je to kazneno djelo, da netko iz sustava pušta informaciju novinarima, koji kreiraju dramatičnost, rekao je Plenković.

Ovo je trenutak u kojem bi glavna državna odvjetnica, kojoj smo dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koji su to razlozi ovakve žurnosti i hitnosti da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujemo da će oni, ako ih imaju, podastrijeti dokaze zašto su se odlučili na ovakav potez. U ovom trenutku meni djeluje nerazmjeran ovaj potez, ali oni, siguran sam, vode računa da rade zakonito, rekao je Plenković.

Što se tiče političkih posljedica, parlamentarna većina je stabilna. Ja sam kontaktirao sve članove, oni su svi stabilni uz Vladu i nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu, rekao je Plenković.

Rekao je i da je krivi citat da je rekao da će on smjenjivati ministre, rekavši da je rekao da mu neće oporba smjenjivati ministre.

“Nema izvanredne situacije, nema prijevremenih izbora, a ovu ćemo temu detaljno ispitati i očekujem da DORH, koji jedini zna o čemu se ovdje radi, radi interesa javnosti i interesa Vlade i svih nas objasne”, rekao je Plenković.

S Horvatom se nije čuo, s Aladrovićem i Miloševićem jest i njihov je status u Vladi onakav kakav je i za druge, rekao je Plenković.

Upitan dokad Horvat ostaje u Vladi, Plenković je rekao: “Vidjet ćemo.”

“Moram saznati na bilo koji način, a trudit ćemo se to danas shvatiti, o čemu se ovdje radi”, rekao je Plenković.

Sasvim sigurno je da netko, ako je uhićen, ministar ne može biti, pogotovo ako ostane tamo, rekao je Plenković.

Pravosudne institucije su “sasvim sigurno neovisne od Vlade i HDZ-a, a jesu li neovisne od nekoga drugog – ne znam”. “Netko je imao motiv da ovaj tajming bude baš sada. Meni taj tajming ne djeluje neutralno”, rekao je Plenković.

“Ovo je nešto što se događa i što očito traje, nije moglo biti od jučer do danas, što se dogodilo, zašto takva žurnost, netko će to trebati objasniti”, rekao je Plenković. Ne vidim kakva je to hitnost i zbog čega se ministra nije moglo pozvati na razgovor, rekao je.

U svakom slučaju vrlo neobičan potez, ja ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi objasni o čemu se ovdje radi, mislim da uhićenje ministra to zaslužuje i javnost ovo zaslužuje znati, rekao je Plenković.

Upitan ruši li DORH Vladu, Plenković je niječno odgovorio. “Neće je srušiti ni DORH niti bilo tko drugi”, rekao je Plenković.

“Državna odvjetnica je imenovana nakon što smo imali vrlo neobičan slučaj s njezinim prethodnikom. Ima dužnost postupati po zakonu i ja to razumijem”, rekao je.

Foto: Hina