OBITELJSKA DRAMA: Dokumentarni film otkriva zašto su našu poznatu književnicu odveli od majke kada je imala samo tri godine

OBITELJSKA DRAMA: Dokumentarni film otkriva zašto su našu poznatu književnicu odveli od majke kada je imala samo tri godine

Druga sezona dokumentarnog serijala Varoškog amarcorda su četiri kombrejevske priče o djetinjstvima. Dok su prvu sezonu ovog serijala sačinjavali mozaici dalmatinskih varoši, druga sezona donosi duboko intimne personalizirane priče. Književnica Julijana Matanović, pjesnik Luko Paljetak, voditelj Vojo Šiljak i legenda- pokojni Ćiro Blažević vratili su se u varoši iz kojih su ponikli pa su na silno emotivan način oživjeli doživljaje iz svojih djetinjstava i mladenaštva u gradovima koji su ih prvotno formirali.

Julijana Matanović se vratila u slavonski Đurđenovac, Luko Paljetak je ostao u Dubrovniku, samo ga je vratio 70 godina unazad, Vojo Šiljak je vremenskim taksijem istu vožnju unatrag učinio u Bjelovaru, a Ćiro Blažević je ispisao svoju travničku kroniku. Redatelj i scenarist filmskog serijala je Ivan Živković Žika

BOLJE DA NOSIŠ KRATKU KOSU

Prvo sjećanje književnice Julijane Matanović započinje traumom. U tom sjećanju vidi slike vlaka, osjeća smrad pretrpanog kupea i jutarnjih konjaka, a onda čuje ciku kočenja i glas konduktera: „Đurđenovac“. Tim vlakom Julijana Matanović je kao trogodišnja djevojčica stigla u neki bolji svijet- iz neke bosanske varoši u jednu uredniju, slavonsku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Mojmira je postavljala servilna pitanja, a u Ripperu nema više rokerskog bunta: Skidam kapu svojoj kolegici Aleksandri Prijović

Tako su joj bar rekli i tako su joj govorili cijelog života. No taj vlak Julijanu je odveo od njene majke, u život s tetom i tetkom koji su je odgojili umjesto nje. Od tog prvog sjećanja pa sve do danas, Julijana se uvijek pita- zašto je to moralo biti tako, zašto su je odveli od majke. U dokumentarcu Bolje da nosiš kratku kosu Julijana Matanović je zagrebala duboko u svoju najbolniju intimu. Film o Julijani Matanović “Bolje da nosiš kratku kosu” bit će prikazan danas na Prvom programu Hrvatske televizije u 20:45.

LUKO I MAČKE NAGLAVAČKE

„Život je proždrljiv. Život ždere ljude, uzima ih. I tu ništa ne možemo učiniti, nego prihvatiti tu njegovu proždrljivost. Možemo samo- te ljude, koje nam je život oduzeo, što duže zadržati u sjećanju. Nastojati da ih se ne zaboravi“, tako nam o važnosti sjećanja govori dubrovački gospar, pjesnik, pisac i prevoditelj Luko Paljetak.

Njemu je taj proždrljivi život progutao sve iz njegovog djetinjstva i mladosti koje je proveo romantično i renesansno unutar dubrovačkih zidina, gdje je živio na vrhu jednih skalina. Luko i mačke naglavačke je intimno putovanje Luka Paljetka u taj poslijeratni Dubrovnik koji mu je usadio duh pjesničke senzibilnosti.

Na slici: Autor filmskog serijala Ivan Živković Žika i Luko Paljetak

TAXI ZA BJELOVAR

Legenda radija i televizije, Vojo Šiljak, sjeo je u automobil, prešao 80- tak kilometara do sela Bolč pa onda i do obližnjeg Bjelovara te se vratio 70 godina unazad. A tada je mali dječak Vojo prvo u selu Bolč živio na imanju s konjima, govedima i kokošama. Školovanje ga iz tog seoskog okruženja odvodi u Bjelovar, gdje se Vojo građanski formira.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Gazda Todorić u svom dvorcu dao intervju srpskoj novinarki Jovani: Plenković je došao sa zadatkom da mi uzme Agrokor. Život mi je bio ugrožen

U tom Bjelovaru Vojo je u eter, preko razglasa po stablima oko srednje škole, i prvi put pustio svoj glas. Od tada do danas nije nam stao zanimljivo govoriti. Vojo Šiljak se u epizodi Taxi za Bjelovar prisjeća Bjelovara kakav je nekad bio, kako je on s ljubavnim čežnjama i mukama te snovima o budućnosti, u njemu tada živio. Slike njegovog djetinjstva su vesele i lepršave, jednako kao što je to i njegova narav.

Film o Ćiri Blaževižu već je prikazan na HRT-u

ĆIRINA KRONIKA

Ćiro se na samom kraju svog života vratio u rodnu varoš, svoj Travnik pa je nastao njegov amarcord (sjećanje). U izrazito emotivnom prisjećanju tada se prisjećao tog teškog doba svog života, koje je prvenstveno obilježila tragedija u kojoj su mu dva maloljetna brata poginula u ratu. Živio je u užasnom siromaštvu i gladi, a otac je uz to bio alkoholičar koji je maltretirao i tukao Ćirinu majku Katu. Uz sve te jade, malog Ćiru je pogodio i užas nesretne ljubavi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Gazda Ivica Todorić konačno otkrio koliko je “težak” i koliko vrijedi njegov dio dvorca: Sve sam pošteno zaradio danonoćnim radom

Zaljubio se u časnu sestru. Ljubav je bila nemoguća, a Ćiro je shvatio da za njega ipak nije životni put koji su mu majka i lokalni župnik planirali- da postane svećenik. U filmu je susreo i svog prijatelja iz dječjih dana, jedinog koji je uz Ćiru još živ od njihovog društva pa je otkrio kako je Ćiro uvijek bio drukčiji, jedinstven i da su znali da je predodređen za nešto veliko. Otkrio nam je Ćiro i kako je dobio svoj nadimak, a majka i baka su se Bogu molile da ga ljudi tako ne zovu.

Ivan Živković Žika

Tko je autor dokumentarnog serijala

Ivan Živković Žika je redatelj, producent i novinar.

Rođen je u Šibeniku 1982. Fakultet Političkih znanosti- Smjer novinarstvo- završio je u Zagrebu.

Pisao u Večernjem i Jutarnjem listu.

Njegov prvi dokumentarni film je Ćiro iz 2010., a bavi se legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem u ulozi izbornika Bosne i Hercegovine. Film je emitiran na Federalnoj televiziji u Bosni i Hercegovini.

Producirao je dokumentarnu tetralogiju Varoški amarcord. Serijal je emitiran na HRT-u, a premijerno je prikazan na Pula film festivalu. Od četiri filma iz serijala, Žika je režirao tri. Vodeći film u tom serijalu, koji Živković redateljski potpisuje, je priča o zajedničkom djetinjstvu fantastičnog trojca popularne kulture bivše Jugoslavije: Miše Kovača, Arsena Dedića i Vice Vukova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: NAKON RAZVODA OD MOMČILA OTAŠEVIĆA: Glumica Jelena Perčin u ljubavnoj vezi s poznatim hrvatskim glazbenikom

Žikin dokumentarni film Galeb iz 2020. bavi se Titovim putovanjima brodom Galeb, jedinstvenim u suvremenoj političkoj povijesti, na kojima je Tito dogovorio okupljanje Pokreta nesvrstanih, najveće svjetske asocijacije zemalja nakon Ujedinjenih naroda. Film je premijeru imao na Pula film festivalu, prikazan je i u službenoj selekciji Al Jazeera festivala dokumentarnog filma.

Dokumentarni film U šest manje koju minutu bavi se herojskom bitkom za obranu Šibenika u rujnu 1991.

Autor je i niza kratkih dokumentarnih te promotivnih filmova.

Ivan Živković je vlasnik produkcijske kuće Behemoth d.o.o. te je sa švedskim partnerima vlasnik tvtke Krabat d.o.o. koja se bavi medijskim rješenjima, a posluje u Hrvatskoj i Švedskoj.