VELIKI INTERVJU: Karlo Starčević govori o Todoriću, Greguriću, Norcu, Milinoviću, Plenkoviću, doušnicima Udbe..

VELIKI INTERVJU: Karlo Starčević govori o Todoriću, Greguriću, Norcu, Milinoviću, Plenkoviću, doušnicima Udbe..

Karlo Starčević, predsjednik Hrvatske stranke prava i gradonačelnik Gospića, mogao bi nakon nedjeljnih izbora u Ličko-senjskoj županiji odlučivati o tome tko je izborni pobjednik jer bi, kako sada stvari stoje, njegovih nekoliko mandata mogli biti jezičac na vrlo dinamičnoj ličkoj vagi. Starčević je i u ovom razgovoru bio izrazito kritičan prema Darku Milinoviću, a poprilično umjeren prema Marijanu Kustiću i Andreju Plenkoviću, što može biti dobar putokaz u kojem će smjeru ići stranački pregovori. Predsjednik HSP-a govorio je i o nacionalnim temema, a neke njegove izjave o privatizaciji i pretvorbenoj pljački do sada se nisu mogle čuti u javnom prostoru.

Vi ste imali žestoke političke sukobe s Darkom Milinovićem. Je li dobro što je on otišao s čela HDZ-a?

To je doista dobro za Gospić, za Liku i za Ličko-senjsku županiju, a izvrsno za Hrvatsku. Te podjele koje su se dogodile tijekom njegove vladavine su bile nesnošljive. Gotovo da smo došli na rub ponora. Nitko s nikim nije surađivao, popucali smo po svim šavovima. Žalosno je bilo vidjeti Gospić, ali ne samo Gospić nego Otočac, Novalju i Senj i kako nitko ni s kim ne smije popiti kavu, kako gotovo nitko nikoga ne smije pozdraviti na ulici. Ja sam se toliko puta upitao: Moj Bože, je li to naša budućnost? Onda sam zaključio da s njim doista nemamo budućnosti. On mora otići. Bio sam fer i korektan i rekao sam mu: Odlazi, učinio si više štete nama ovdje nego svi naši neprijatelji u zadnjih sto godina. Mi ćemo se pokrenuti bez tebe, ali s tobom možemo samo završiti u ponoru.

Znači, dobro je što ga je Plenković smijenio s čela HDZ-a?

Točno je da je njega gospodin Plenković smijenio s čela HDZ-a, ali ja sam njega smijenio s čela vlasti i to su gotovo svi zanemarili. Nikada njega nitko ne bi smijenio da ga ja nisam pobijedio u gradu Gospiću.

A što mislite o gospodinu Marijanu Kustiću, predsjedniku HDZ-a Ličko-senjske županije?

Do sada sam s Kustićem kao saborskim zastupnikom imao dobru, rekao bih izvrsnu suradnju. I prije nego što je došao taj slučaj s Milinovićem moram ga doista pohvaliti jer mi je pomagao da dođem do ministara i do ostvarenja projekata koje smo predlagali raznim ministrima. Hvala mu za to.

Je li vi to najavljujete neku koaliciju s HDZ-om nakon izbora?

Mislim da mi nećemo trebati koalicije jer smo mi najjača snaga i da ćemo moći voditi županiju bez bilo koga.

S Kustićem bi lakše surađivali nego s Milinovićem?

Nema ništa protiv suradnje s Milinovićem ako se on bude gibao u granicama normale. Ako se bude gibao u granicama ludila, onda će doista Milinović imati problema sa svima u Skupštini. Mi želimo županiju koja će funkcionirati, a ne koja će stagnirati.

Zamjerate li gospodinu Kustiću što ne živi u Županiji?

Gospodin Kustić je samo prolazan u ovome trenutku. On je preuzeo jednu obvezu i dakako da će oni naći čovjeka koji živi dolje i koji će preuzeti HDZ. Međutim, to je problem HDZ-a, a ne moj.

Vi ste Milinovića vrlo često optuživali za korupciju. Govorili ste da je bio lokalni šerif koji je odlučivao o svemu. O čemu je zapravo riječ?

Žalosno je i tragično što nitko nije reagirao na ono što sam rekao. Razine korupcije su fatalne. Kad sam došao na poziciju gradonačelnika, upozoravao sam sve službe, pisao kaznene prijave. Prijavljivao sam DORH-u i Uskoku. Međutim, malo se toga giba. Nije samo Milinović umrežen, nego su svi oni umreženi. Problem je sustav. Sustav je umrežen i vi ne znate tko je s kim. Je li Milinović s četnicima, jesu li četnici s partizanima ili su i jedni i drugi u kolaboraciji. Ali bitno je da štima međusobna blagajna.

Tko su četnici, a tko partizani?

Pa vidite, Milinović surađuje sa svima. Kada je Milinović u emisiji „Otvoreno” prozvao Kustića odnosno HDZ da su u koaliciji sa SDSS-om, rekao sam mu da on 25 godina surađuje sa SDSS-om. Osim toga, 2013. godine mi smo imali poplavu odbjeglih Srba koji su došli u Gospić glasovati za HDZ. Oni su to učinili javno i javno su za to dobili novac. Negdje između 800 i 1000 ljudi je došlo iz Republike Srpske i Srbije i glasovali su u Gospiću. A ja sam tada izgubio za samo 64 glasa. Nakon dvije godine mi je i sam priznao da su me pokrali.

Budimo jasni. Vi SDSS nazivate četnicima ili sam nešto krivo čuo?

Velika većina su četnici. Oni nemaju nikakve veze sa čestitim, časnim i poštenim Srbima tj. hrvatskim pravoslavcima koji žive u Hrvatskoj.

Bi li Milinović sve to mogao raditi da nije bilo podrške HDZ-a?

Treba pogledati s kime je on bio umrežen. Njegov veliki vođa voljeni Ivo je bio njegov mentor. Dakako da su bili umreženi. Nije to bilo umrežavanje za 100 kuna, nego je to bilo umrežavanje za milijune eura.

Ivo Sanader je mentor Darka Milinovića?

On je napravio odmak od Ivića Pašalića i priključio se Ivi Sanaderu. Izaslanici Ličko-senjske županije su glasovali za Ivu Sanadera kojemu je protukandidat bio Ivić Pašalić.

Zlatna koka za korupciju u Ličko-senjskoj županiji svakako je nacionalni park Plitvička jezera. Što su tamo radili Milinović i HDZ?

HDZ je u zadnjih 25 godina od kada su nastale županije uvijek imao većinu u Upravnom vijeću i dakako da se od tamo izvlačio novac, poglavito u zadnjih desetak godina. Izvlačilo se na desetine milijuna kuna godišnje.

Gdje je novac završavao? U privatnim džepovima, stranačkim fondovima ili kombinirano?

Kombinirano. Dakako da se velike količine novca nisu mogle izvlačiti preko jednog čovjeka, nego preko mreže.

Dosta ste kritični prema Milinoviću i Ivi Sanaderu. Što mislite o premijeru Plenkoviću?

Nažalost, još se kao gradonačelnik nisam susreo s premijerom Plenkovićem. Bio je nekoliko puta u Gospiću, ali mi se nije javio. Žao mi je zbog toga, ali to je njegova osobna stvar. Ne bih komentirao njegov stavove. Kada se susretnemo i porazgovaramo, onda ću uzeti sebi za pravo da mogu komentirati njegove stavove.

Kako Plenković vodi državu?

Zemlja se vodi u pogrešnom pravcu. To uopće nije diskutabilno jer danas mi nemamo elite koja će voditi zemlju domoljubno. Nemamo državotvorne političare, nego imamo poslušnike. Mi nismo svjesni što Europa radi s nama. Postali smo sluge Europe. Mi idemo totalno u pogrešnom pravcu gdje ćemo istrijebiti sami sebe za sljedećih deset do petnaest godina. Ostavit ćemo ove prostore tuđinima; od Gorskog kotara, primorskog i i dalmatinskog zaleđa pa sve do Herceg Novog. To će biti najveća hrvatska tragedija u povijesti.

Je li Plenković poslušnik Europe?

Načelno da. Jer ako se mi nemamo hrabrosti suprotstaviti Europi u određenim trenucima kada su ugroženi naši nacionalni interesi, a jesu, onda je to veliki problem.

Dosta pomirljivo govorite o premijeru Plenkoviću.

Rekao sam da ga osobno nisam susreo. Jednom smo se nakratko sreli u Gospiću, ali se nismo susreli u funkciji gradonačelnika i premijera.

Je li on bolji predsjednik HDZ-a nego što je bio Karamarko?

HDZ nije meritum. Oni su proigrali svoju šansu u ovoj državi.

Ali još uvijek vladaju na razini države.

Narod je spor, ali kada bude kažnjavao, doći će doista drastična kazna. HDZ više nema nikakva legitimiteta vladati Hrvatskom.

Vi ste žestoki protivnik komunističkog sustava. Još uvijek se može čuti da Hrvatskom vladaju razni udbaški klanovi.

Ako smo mi početkom devedesetih imali 840 tisuća doušnika u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Neka ih je biološki otišlo 500 tisuća, to znači da ih još uvijek imamo 340 tisuća koji su se zakleli da će služiti Jugoslaviji i komunizmu. Oni i njihova djeca nisu nestali. Prema tome, mi imamo najveći problem u Hrvatskoj jer se nismo koncentrirali na odgoj i preodgoj mladih nego smo dopustili da nam oni, koji su nas gurnuli u ponor, pružaju ruku. Oni nam pružaju ruku da nas nikada ne izvuku iz ponora.

Rekli ste 840 tisuća registriranih doušnika?

Svaka obitelj, svaka kuća imala je svog doušnika. To je tragedija. Nije badava onaj vic kada su pitali koja kuća u Širokom Brijegu nije imala svog doušnika. Nije imala samo trafostanica.

Vi ste vrlo uspješan poduzetnik. Kako ocjenjujete gospodarsko stanje u Hrvatskoj?

Nepopravljivo. Čak me strah da više nemamo snage izvući se van iz ove gospodarske letargije. Bojim se da će Hrvatska doživjeti bankrot u gospodarskom smislu i da će tako izgubiti državotvornost. To me najviše strah jer ja sam odgovoran čovjek koji cijeni i poštuje pale za Hrvatsku.

Zašto ste tako pesimistični?

Ja samo gledam stvarnost i istinu u oči. Nije to nikakav pesimizam. Optimizam bi bila ludost.

Gdje su uzroci tog katastrofalnog stanja?

Nevjerojatno da nijedna hrvatska vlada nije shvatila da Europa ne dopušta proizvodnju u Hrvatskoj. Država ne može opstati bez proizvodnje. Mi se moramo okrenuti proizvodnji hrane. Danas mi proizvodimo između 25 i 28 posto potreba za hranom. Mi nemamo naprednih tehnologija, nemamo informatičkih tehnologija. Gdje smo mi? U ponoru. Sve smo uništili što se može uništiti u ime nekakvog turizma jer su nam rekli da se tu može zaraditi kruha bez motike. Pa to je tragedija. Turizma je usputna djelatnost u zemljama kao što su Švicarska i Austrija. Mi smo turizam trebali stvoriti kao usputnu djelatnost, a ne kao temeljnu gospodarsku granu.

Koliko je privatizacija iz devedesetih prouzročila ovakvo stanje?

Nije se pljačka dogodila devedesetih. Pljačka je krenula 1986. godine kada je završio mandat Milke Planinc, počeo mandat Branka Mikulića, a kulminacija je bila za mandata Ante Markovića i njegove oligarhije koja je odnijela sav kapital, sve devizne rezerve iz Zagreba preko Beča u Moskvu. Tad je pljačka počela, a završni čin se dogodio s pljačkom banaka i s deviznim polugama u inozemstvu: Zagrebačke, Ljubljanske, Jugobanke i ostalih banaka. Ovo što su napravili Kutle i Todorić, to su se sjetili da postoji još nešto pa su im dali da to akumuliraju. I prije petnaest, dvadeset godina sam tvrdio da Todorić nije vlasnik Agrokora. Da je vlasnik i da je sve to stvorio, da je to bilo njegovo vlasništvo, on se toga ne bi odrekao. On se toga odrekao jer je došao veliki gazda, udario ga po prstima i rekao sad je dosta. Rekli su mu da neće više trošiti njihove novce i da mora potpisati. Zato je Todorić bez velikih problema potpisao primopredaju Agrokora.

Tko je taj veliki gazda?

Velik gazda je onaj koji je odnio hrvatske devizne rezerve u Moskvu, investirao u Sberbanku, a onda Sberbanka tobože dala kredite Agrokoru.

Kako se on zove?

Neću vam to reći. U ovom trenutku imamo izbore u Ličko-senjskoj županiji.

Ali vi ste predsjednik HSP-a na nacionalnoj razini.

To ću vam reći u jednom od sljedećih intervjua.

Je li taj gospodin iz Hrvatske?

Dakako da je iz Hrvatske. Nije jedan, nego je to cijela grupa ljudi koja je iz pozadine vodila Socijalističku Republiku Hrvatsku i koja je na vrijeme pokupila novac i otpremili nešto u Beč, nešto u Moskvu.

Je li se ta osoba bavila visokom politikom u neovisnoj Hrvatskoj.

Svi su se oni bavili visokom politikom. Svi do jednoga.

Uvijek se spominje da Franjo Gregurić ima dobre veze u Moskvi. Je li možda riječ o njemu?

Pa nije samo Franjo Gregurić. Ima ih mnogo – sveučilišnih profesora, ljudi s filozofskog, pravnog i ekonomskog fakulteta, koji su leglo zla u Hrvatskoj.

Kako vam je bilo stvarati vašu pivovaru koja se jako dobro etablirala na razini cijele Hrvatske?

Ne samo mukotrpno, nego je to bio put kalvarije. Ja sam došao grlom u jagode. Vratio sam se iz Njemačke u Hrvatsku i donio sam ukupno negdje oko 7,5 milijuna tadašnjih maraka i investirao u pivovaru koju sam napravio na ledini. Imao sam nekakvo znanje s kojim sam računao da jednostavno moram uspjeti. Ali naišao sam na velike probleme. Naišao sam na reket, ucjene, lopovluk, namještanje inspekcija… Ne bih želio ni najvećem neprijatelju da prođe kalvariju koju sam ja prošao.

Možete li nam iz prve ruke reći kako funkcionira reket?

Ako ljudima niste davali novac na lokalnoj razini, oni su vam redovito slali inspekcije. Inspekcije su bile dio njihova kriminalnog sustava. To se i danas radi. Ja sam u prosjeku imao oko 80 inspekcija godišnje. Danas mogu zahvaliti Bogu i mojim Gospićanima što sam njihov gradonačelnik i danas imam jednu do dvije inspekcije godišnje, što je čisto normalno.

Vama su lokalne vlasti slale inspekciju jer niste plaćali reket?

Čak su imale toliko upliva na državnoj razini da su mi dolazili iz raznoraznih državnih inspektorata pošto su mnogi lokalni inspektori odbili provoditi šikaniranje i represiju prema meni. Onda su pozivali inspekciju iz Zagreba.

Je li to bila uobičajena praksa za sve poduzetnike ili ste vi bili posebno na meti?

To je bilo uobičajeno za sve one koji su odbili plaćati reket.

Bliže se izbori za Europski parlament. Kakvi su izgledi da se ujedine svi suverenisti i desnica?

Nema tu suverenista, nema tu desnice. Ako pogledamo da je Hrvatska stranka prava podijeljena, mnogi koji su se odvojili – HSP Ante Starčević, Čista stranka prava, konzervativni ovakvi ili onakvi, sve je to izišlo iz Hrvatske stranke prava da bi se ona razbila kao jedna od rijetkih ili jedina suverenistička stranka. Ona se morala razbiti jer bi ona pomrsila račune onima koji nisu Hrvatsku ni htjeli, ni željeli, ni voljeli ni branili.

Ne razgovarate o zajedničkom nastupu?

Pa mi razgovaramo sa svima iz tog takozvanog desnog spektra. Smijem se na taj desni spektar i na to desničarenje ili ljevičarenje. To u Hrvatskoj uopće ne postoji. Stavite sto kuna pa ćete vidjeti tko će pružiti ruku. Svi pružaju ruku, i ljevičari i desničari.

Kakav je vaš stav o generalu Mirku Norcu s obzirom na to da je on branio Gospić?

I danas neovisno o bilo čemu, on je junak Domovinskog rata kome trebamo i moramo odati počast u vjekove. To što je on osuđen, to je hrvatsko pravosuđe osudilo ne Mirka Norca nego je u generalu osudilo samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku. Jer general je država. I dan danas ću staviti obje ruke u vatru za generala Norca jer je on doista jedan od najčestitijih ljudi i najčestitijih domoljuba koje sam upoznao u životu.

Foto: Hina