VIDEO: Karolina Vidović Krišto: HDZ najviše vjeruje prokušanim komunističkim kadrovima. Pa znate li tko je Antun Palarić: A što je tek napravio prijatelj Martine Dalić

VIDEO: Karolina Vidović Krišto: HDZ najviše vjeruje prokušanim komunističkim kadrovima. Pa znate li tko je Antun Palarić: A što je tek napravio prijatelj Martine Dalić

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto sudjelovala je u raspravi o HANFA-i. Ponovno je kritizirala kadrovsku politiku HDZ-a koji se još uvijek oslanja na korumpirane komunističke kadrove. Kritizirala je šefa HANFA-e Antu Žigmana. Raspravu Karolina Vidović Krišto donosimo u cijelosti.

“Tijekom mog jučerašnjeg izlaganja o izboru novog Glavnog državnog odvjetnika, zastupnici vladajuće većine, ali i neki zastupnici kontrolirane oporbe, ismijavali su se s tezom da je Glavni državni odvjetnik uzročnik i visokih cijena u Hrvatskoj, od higijenskih potrepština do cijene jaja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: ROBERT KNJAZ O VJERI I BOGU: Televizijska zvijezda otkrila zašto ide na misu i je li “svetac”

Ono čega se pametan srami, bezumnik se diči, kaže stara poslovica.

Vladajuće strukture očigledno misle da su institucije (kao što su DORH ili Agencija za nadzor financijskih usluga), svrha same sebi.

Kao da djelovanje tih institucija nema jasnu društvenu potrebu, i detaljno utvrđeno područje za koje su nadležni. Svakom razumnom je jasno da rad državnog odvjetništva itekako ima utjecaj na tržište, a samim time i na cijenu jaja ili salame. Jer, ako DORH nekažnjeno dopušta stvaranje kartela onda DORH dopušta da karteli (protivno zakonu) diktiraju cijene  koje nisu utemeljene tržišnim uvjetima.

Jer, Hrvatska ima Državno odvjetništvo koje treba skrbiti za poštivanje zakona svih fizičkih i pravnih osoba u Hrvatskoj.

Ali mi imamo, kao sve druge Europske države, i instituciju koja mora skrbiti za specifično područje financija, osiguranja ili trgovanja vrijednosnim papirima ili dionicama. Ta institucija, koju hrvatski građani plaćaju da uređuje navedeno područje, jest HANFA.
Dakle, kao i svi drugi europski građani, hrvatski porezni obveznici plaćaju HANFU da skrbi za red na financijskom tržištu. Jer, red na financijskom tržištu znači i napredak za državu i za građane države. Ali HANFA, za razliku od takvih institucija u drugim europskim državama, uzima novce hrvatskih građana – ali ne radi za te građane koji ju  financiraju. Nered na financijskom tržištu, koje dopušta HANFA, znači ujedno štetu za građane, i korist za malu skupinu odabranih i privilegiranih.

A upravo nered na financijskom tržištu simbolizira Ante Žigman, kojega vi predlažete za novo-starog šefa HANFE.

Jer, nedostatak radnih mjesta u Hrvatskoj, ili niska razina ulaganja u Hrvatsku, jest posljedica rada, među ostalim, i HANFE, točnije protuzakonitog rada HANFE. Mi u Hrvatskoj nemamo institucionalnih, i dobrih svjetskih investitora, upravo zbog tog rada HANFE, zbog nepoštivanja zakona i otvorenog asistiranja korupciji koju čine HANFA i Žigman. HANFA, protivno zakonima (i hrvatskim, i europskim), omogućava dubioznim i korumpiranim strukturama nezakonitu zaradu. Imamo slučajeve tvrtki Dalekovod i Đure Đakovića, u kojima je HANFA svojim nedjelovanjima osigurala lopovsko i protupravno preuzimanje navedenih tvrtki.

U slučaju Dalekovod, HANFA je čak podnijela prijavu protiv Uprave Dalekovoda, ali samo prekršajno – umjesto kaznene prijave koja je na temelju težine prijestupa morala biti podnesena.

To je kao da se protiv provalnika, koji je razbio prozor i ubio vlasnika kuće, podnese samo prijava zbog razbijanja prozora, a da se ubojstvo jednostavno ignorira.

Jer, u slučaju preuzimanja Dalekovoda riječ je o teškim kaznenim djelima i izravnoj šteti koja se nanosi hrvatskim poreznim obveznicima, a HANFA podnosi prijavu kao da je riječ o bagatelnom deliktu. Zašto je HANFA postupala na ovaj kriminalno zaštitnički način?

Zato što je u kriminal oko Dalekovoda upetljan i HDZ i SDP, od Pavla Vujnovca, koji očigledno drži vlasničke udjele za Plenkovića (jer drugačije se Plenkovićevo kriminalno podupiranje Vujnovca ne može objasniti), do Dinka Novoselca, kuma Zorana Milanovića.

Podaci o preuzimanju Dalekovoda govore sve. Tvrtka Končar, Pavao Vujnovac i Josip Jurčević, različitim akrobacijama (kao što je otkup potraživanja), preuzimaju Dalekovod, pri čemu malim dioničarima oduzimaju 99% vrijednosti njihovog vlasništva, da bi sami zaradili 530 posto na uloženi kapital.

Kako se u uređenim državama zove ovo opisano djelovanje?  Ono se zove bestijalni lopovluk, koji se automatski procesuira. Što se u Hrvatskoj dogodilo? Ništa. Što su Žigman i HANFA poduzeli? Ništa.

Slučaj preuzimanja Đure Đakovića je identično nanošenje štete Hrvatskoj i njezinim građanima, u kojemu je HANFA asistirala kako bi se ta dubiozna transakcija odvila neometano. Porezni obveznici su uplatili 54 milijuna eura, što je odobrila i Europska komisija; ali je to odobrenje prekršeno kako bi investitor s 13 milijuna eura postao 88%-tni vlasnik Đure Đakovića. Malim dioničarima su dionice umanjene za 90%, a Hrvatska je izgubila stratešku vojnu proizvodnju.

Na ova dva primjera vidimo da je HANFA blokirana u svom djelovanju, te služi kriminalnim skupinama.

Koji normalan strani investitor će doći i ulagati u financijske proizvode u Hrvatsku, ako se dionice ulagača na ovaj opisan način mogu obezvrjeđivati?
Dakle, HANFA svojim djelovanjem sprječava dolazak stranog kapitala u Hrvatsku.

HANFA pod vodstvom Žigmana tolerira nezakonito, i po svim informacijama kriminalno trošenje novaca Mirovinskih fondova.
Slučaj kupnje hotela View na bračkim Postirama, koji su Mirovinski fondovi kupili bez da je taj hotel odradio i jednu sezonu, svjedoči o protupravnom djelovanju Mirovinskih fondova.
Mirovinski fondovi (koji raspolažu s novcima hrvatskih zaposlenika, koji iz tih fondova trebaju dobivati dio svoje mirovine) dužni su oprezno i konzervativno ulagati novce svojih osiguranika.
U slučaju spomenutog bračkog hotela ponovno je u pitanju Plenkovićev tajkun Vujnovac i njegov partner Jurčević.

Dakle, Mirovinski fondovi, kao i druge hrvatske institucije, otvoreno krše zakone i omogućavaju besramno bogaćenje privilegiranim pojedincima a sve na štetu hrvatskih građana.
Upravo je omogućavanje korupcije razlog zašto predlažete Antu Žigmana za šefa HANFE.
Gospodin je osvjedočeni izvršitelj korumpirane Plenkovićeve prijateljice Martine Dalić. Ali, kako bi Žigman imao potporu u HANFI za zaštitu korupcije, vi predlažete i Antuna Palarića za člana vijeća HANFE. Reklo bi se – ništa ne prepuštate slučaju.
Dakle Antun Palarić je bio udarna snaga Sanaderove vlade, kao državni tajnik za upravu, a nakon toga ustavni sudac.
Ali ono što doista iritira jest činjenica, da je Antun Palarić bivši komunistički sudac, to jest, predsjednik suda 1989. godine u Klanjcu. Dakle, 2024. godine vi još uvijek svoju vlast temeljite na osobama koje su duboko kompromitirane.

Hrvatska ima na tisuće kvalificiranih, i u Hrvatskoj, i u inozemstvu – ali oni koji su profesionalni, obrazovani, moralni i domoljubni, u vašem sustavu ne mogu dobiti priliku pokazati svoje znanje.
Vama jednostavno trebaju kompromitirani, nemoralni i ucjenjivi, kako bi svoje bezakonje i bogaćenje na štetu hrvatskih građana osigurali.

Ovo što vi iz vladajuće većine činite, više se ne može zvati običnom korupcijom. Po europskoj pravnoj stečevini, ovo jest veleizdaja.
Jer, ako sve državne institucije blokirate, kako biste mogli vršiti korupciju, a ta blokada počne ugrožavati opstanak same države, onda to jest veleizdaja”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina