Zastupnice oporbe napale Plenkovića: Kukavico! Stavili ste žene ispred sebe kao živi štit

Zastupnice oporbe  napale Plenkovića: Kukavico! Stavili ste žene ispred sebe kao živi štit

Zastupnice oporbe prozvale su u četvrtak vladajuće da žene koriste kao živi zid iza kojeg podvaljuju ograničavanje novinarskih sloboda, zbog istodobnog glasanja o uvođenju kaznenih djela teškog ubojstva žena, odnosno femicida, i neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

No, iz HDZ-a na to odgovaraju da štite presumpciju nevinosti okrivljenika u kaznenom postupku.

“Uvaljujete izmjene zakona koje služe prikrivanju političke korupcije, a znamo tko je nositelj političke korupciju u ovoj zemlji. I sada se Andrej Plenković skriva iza leđa pretučenih i zlostavljanih žena i djece. Sram vas može biti kukavice jedne”, rekla je Ivana Kekin (klub Možemo) tražeći stanku prije predstavljanja paketa tri zakona, Kaznenog zakona, o kaznenom postupku i o zaštiti od nasilja u obitelji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Sindikalist “sasjekao” bešćutnu Martinu Dalić: Radnike je stavila na minimalac, a menadžeri “beru” i do 20 tisuća eura

Uslijedile su optužbe i ostalih oporbenih klubova, da vladajući HDZ koristi zaštitu žena od nasilja kao kukavičje jaje, smokvin list’ ili živi zid iza kojeg se skriva pokušaj sprečavanja novinara da dođu do informacija o korupcijskim aferama, javlja N1.

“Hrvatsko pravosuđe je devastirano, godinama struka upozorava što nam je činiti, godinama žene traže veću zaštitu od nasilja u obitelji. I što radi Andrej Plenković? Skriva se kao kukavica”, rekla je Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) Orešković, usporedivši potom premijera s Adolfom Hitlerom.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković osudio je ovakvu usporedbu te kazao da neće tolerirati govor mržnje kojeg će ubuduće najoštrije sankcionirati. “Sve što je povezano s veličanjem fašizma i nacizma smo svaki put osudili i sankcionirali. Pozivam da smirimo strasti i pazimo što izgovaramo”, kazao je.

“Žviždači, što ste zviždali, zviždali ste”

Odluku da se istovremeno glasa o oba kaznena djela koja predlaže Vlada, zastupnik SDP-a Peđa Grbin nazvao je ”degutantnom i ispod svake razine”, a za tzv., ‘lex AP’ smatra da je rezultat sustavne vladine politike.

“To je politika kuhane žabe u vodi koja postaje sve toplija i toplija kako ljudi ne bi osjetili da im se stavlja famozna omča oko vrata kojom ih se želi ugušiti u laži i tajnosti”, kazao je.

Zastupnica Vesna Nađ (Socijaldemokrati) ustvrdila je da HDZ u predizborno vrijeme želi spriječiti medije da prate korupcijske afere u koje su uključeni članovi vladajuće stranke, jer se nitko neće usuditi otkriti bilo kakvu informaciju novinaru zbog zapriječene kazne zatvora do 3 godine. “Zviždači, sto se zviždali zviždali ste”, rekla je Nađ.

Desni dio oporbe također je osudio odluku da se o uvođenju femicida i o tzv. ‘lex AP’ glasa u paketu. Zastupnik Mosta Marin Miletić upozorio je na suzbijanje slobode govora i gušenje demokracije što smatra odlikama totalitarnog režima.

“Andrej Plenković ide đonom na izvore informacija, ovim zakonom želi omogućiti da se novinarima otimaju njihovi mobiteli, da ih se strahom prisiljava da informacije ne dođu do hrvatske javnosti”, kazao je Miletić.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček napomenuo je da su 90 posto afera otkrili novinari, a ne nadležni organi.

“Nije prvi put da vladajuća većina pokušava smanjiti i ograničiti slobode ljudi, posebice u doba pandemije, a sada slobode profesionalnog djelovanja samih novinara”, rekao je Pavliček.

Odbijeno odvojeno glasanje

Oporba je prije početka rasprave tražila da se odvojeno glasa o uvođenju femicida i neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidnih ili dokaznih radnji u Kazneni zakon, što je odbijeno većinom glasova.

HDZ-ova zastupnica Marija Jelkovac odbacila je teze iz redova oporbe da vladajući žele onemogućiti rad novinarima jer je izrijekom propisano da oni ne mogu biti počinitelji, pomagači niti poticatelji u izvršenju kaznenog djela.

“Skandalozno je da potičete iznošenje sadržaja dokaznih radnji u javnost za vrijeme kada ju u fazi nejavnog postupka, čime se ugrožava presumpcija nevinosti kao ustavna kategorija i pravo na privatnost svih sudionika u postupku”, poručila je Jelkovac.

Mladež Hrvatske demokratske zajednice oštro je reagirala na izjave oporbene zastupnice Dalije Orešković koja je, demokratski izabranog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića usporedila s Hitlerom.

“Kada hrvatski građani pomisle da bezidejna, jalova i demagoška oporba ne može pasti niže, pojavi se Dalija Orešković sa suludim izjavama u kojima je demokratski izabranog hrvatskog premijera poistovjetila s – Hitlerom. Iako nažalost svjedočimo niskoj razini komuniciranja od strane oporbenih zastupnika, ovo je i za njih previše i degutantno. Do sada nezabilježeni ispad može sugerirati samo jedno – Dalija Orešković otkriva svoje pravo lice, nimalo liberalno kako je pokušavala obmanjivati sve ove godine.

Možda je riječ o znakovima nervoze nakon što je postala svjesna da njena popularnost jedva prelazi – nulu. Vjerujemo kako će mnoge, mahom lijevo orijentirane udruge, kao i ‘progresivni’ političari najoštrije osuditi ovaj kontroverzan istup. Sve suprotno bilo bi duboko moralno i politički pogrešno”, stoji u priopćenju Mladeži HDZ-a.

Foto: Hina


Napišite komentar

Your email address will not be published.