Zavjet šutnje u Virovitici: Sve više neodgovorenih pitanja oko samoubojstva pročelnika Palma

Zavjet šutnje u Virovitici: Sve više neodgovorenih pitanja oko samoubojstva pročelnika Palma

Danas je točno tjedan dana otkako je Siniša, Simpa kako ga zovu njegovi dečki i obitelj, posljednji puta sišao niz stepenice zgrade na Trgu kralja Zvonimira 1 . Netom nakon što je dobio otkaz pod optužbom gradonačelnika Kirina za nedostatak više milijuna u gradskoj blagajni, za Sinišom su se zatvorila klizna vrata uz tihi zvuk a on je uskoro postao uspomenom. Bolnom. Nedostaje sugrađanima, prijateljima, susjedima, obitelji, nedostaje svima. Kao dobar, pristupačan, odgovoran, skroman, druželjubiv i srdačan dečko, napustio je ovaj svijet u nemiru jer su nepoznate okolnosti njegove smrti koju prati optužba kako je upravo on krivac što iz gradskog proračuna nedostaje preko deset milijuna kuna, piše Iva Anzulović na portalu virovitica.net.

Nestanak

Radio je na radnom mjestu pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice tek godinu i dva mjeseca, kaže njegova majka Jadranka sa kojom je živio. Svakoga dana bi joj javio ukoliko nakon posla odlazi negdje prije dolaska kući, pitao bi je treba li što donijeti iz trgovine, planirao bi ostatak dana poštujući prvenstveno obiteljske obveze i dogovore. Nedavno je uspio isfinancirati novu fasadu na njihovoj kući dok o promjeni automobila ‘Lanos’ starog dvadeset godina nije razmišljao.

Prije točno tjedan dana počeo je petak kada je u jutarnjim satima majka Jadranka posljednji puta ispratila svog sina, devet godina nakon što je postala udovicom.

Oko 15 sati, kada je službeni dostavljač ureda Grada Virovitice došao pitati je li Siniša doma, majka je shvatila kako joj sin više nije na poslu ako ga traže kod kuće. Pokušala je Sinišu dobiti telefonom no bezuspješno, odgovora nije bilo. Iz sata u sat, kako je očekivani uzvratni Sinišin poziv izostajao, majka se obratila članovima obitelji, slala poruke Siniši te naposljetku provela cijelu noć sa petka na subotu vozeći bicikl ulicama grada tražeći Sinišu. Ujutro se uputila u policijsku postaju gdje joj je rečeno kako mora 24 sata proći kako bi mogla prijaviti nestanak. Nemir se uvukao u sve članove obitelji koji su sjeli u auto te obilazili Ribnjake i okolna mjesta tražeći Sinišu za kojim je, u tim trenucima, počela već tragati i policija. Majka Jadranka poslala je tekstualnu poruku Sanji Kirin upitavši je je li se štogod dogodilo na poslu u petak te dobila njen odgovor kako se nije dogodilo ništa neuobičajeno a da je Siniša rekao kako će iskoristiti dane godišnjeg odmora te da će joj javiti svaku novost ako išta dozna. Kako je subota odmicala a kuća gdje je Siniša živio sa majkom počela se puniti prijateljima iz ulice, susjedima. U nedjelju je prijatelj iz ulice tražio neki odjevni predmet Siniše te sa psom tragačem krenuo u potragu. Subota je prošla bez ikakvih rezultata.

Mislili kako je došao u ribolov

Na potpuno drugom kraju, 15 kilometara od grada u smjeru Terezinog polja, u nedjelju su uz Dravu šetali lovci udruge “Jastreb” Lukač. Nedjeljom, naime, imaju radne akcije košenja trave, hranjenja jelena i svega vezanog uz održavanje lovišta. Hodajući, tako, uz obalu koja je zahtjevan teren bez makadana i ikakvog pristupa izuzev traktorom, gdje inače ribolovci sjede na tri raspoložive klupe, uočili su auto. Primjetili su kako nema nikakvih tragova oko njega i zaključili kako dosta dugo stoji tamo parkiran jer je kiša padala danima i samim time isprala svaki trag kretanja. U šali su zaključili kako se vlasnik automobila vjerojatno jako umorio od ribarenja i slavlja zbog ulova kada je danima parkiran, te nastavili svojim putem. Sutradan, u ponedjeljak, lokalna je granična policija, u uobičajenoj komunikaciji sa ribolovcima i lovcima, pitala ima li kakvih novosti na terenu. Naime, zbog nedostatka djelatnika u redovima policije i činjenice kako su lovišta uz granicu sa Mađarskom, lovci i ribolovci su “oči” državnim službama jer su svakodnevno na terenu. Potvrdili su kako su vidjeli auto, neobično parkiran uz obalu i kako je tamo danima. Djelatnici Hrvatske gorske službe spašavanja uputili su se na spomenutu lokaciju i ubrzo kontaktirali policiju – pronašli su Sinišu Palma i njegov automobil.

Prihvaćanje mogućnosti ubojstva

U Virovitici, dvoje policajaca je krenulo put Sinišine kućne adrese kako bi majci Jadranki prenijeli vijest o tome kako je sudski vještak potpisao u izvješću kao razlog smrti samoubojstvo. Zatekli su je u društvu obitelji i prijatelja no nisu imali odgovore na sva njena pitanja koja su uslijedila odmah po primitku vijesti. Saznaje kako Sinišin automobil sa svim njegovim stvarima odlazi na obradu u Bjelovar te da je u autu pronađen rokovnik, kuverta te ugašena dva mobitela. Uputivši se, u društvu zeta, na mjesto gdje joj je tijelo sina pronađeno, zapinje autom zbog teško pristupačnog terena. Što je njen Siniša sa svojim još lošijim autom radio ovdje? Kako se uspio probiti autom do obale? I – zašto je došao baš ovdje gdje nikada prije nije zalazio? Nije se bavio niti lovom niti ribolovom, naime. Ništa joj nije imalo smisla. Okrenuvši se obvezama organizacije ukopa, na upit kada će dobiti tijelo sina, dobiva odgovor – odmah. Netom nakon pojašnjenja dvaju policajaca “kako nema potrebe za obdukcijom jer je četiri dana visio”, iz medija doznaje kako joj je sin optužen za pronevjeru nekoliko milijuna kuna te da mu je petak bio posljednji dan na poslu. Odabravši najskuplji lijes, sa obitelji u utorak odlazi ispratiti posljednji put svoje dijete. Sve što se događalo nakon tog trenutka, navelo je obitelj da već sutradan, u srijedu, u svojim pokušajima nalaženja smisla gubitku voljenog Siniše prihvate mogućnost kako je – ubijen.

Skrivanje informacija

Odmah nakon ukopa, među Virovitičanima se moglo doznati njihovo mišljenje o događajima – nitko tko je poznavao Sinišu nije vjerovao kako je sam digao ruku na sebe i nitko nije vjerovao kako bi Siniša na svom poslu učinio ikakvu pogrešku, a kamo li pronevjeru novaca. Novinari od nadležnih tijela policije ne uspijevaju dobiti nikakve informacije, kao niti od ureda Grada, a uskoro se priopćenjem oglašava gradonačelnik Ivica Kirin optužujući pokojnog Sinišu, bez iznošenja ikakvog dokaza toj optužbi u prilog, da je kockar, riječima kako se;”otkrilo da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu.” I dalje bez suradnje nadležnih tijela, novinari uspijevaju tek neslužbenim kanalima i međusobnom suradnjom doći do informacija dok se Županijsko državno odvjetništvo oglasilo tek u četvrtak na upit redakcije Jutarnjeg lista zašto nije zatražena obdukcija tijela Siniše Palma.

“O pronalasku mrtvog tijela muške osobe PU virovitičko-podravske PP Virovitica izvijestila je dežurnog državnog odvjetnika Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, koji je naložio policijskom istražitelju provođenje očevida, a sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Kako nakon provedenog očevida i pregleda od strane mrtvozornika nije utvrđeno postojanje osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela, nije naloženo provođenje obdukcije. O navedenom događaju PU virovitičko-podravska provest će izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti, o čemu će izvješće biti dostavljeno ovom Državnom odvjetništvu”, odgovorila je Sandra Knok-Čanić, glasnogovornica bjelovarskoga Državnog odvjetništva.Tužiteljstvo je također izvijestilo da do četvrtka nije zaprimilo kaznenu prijavu koju je protiv Palma podnio gradonačelnik Virovitice, a iz priopćenja proizlazi da je podnesena PU virovitičko-podravskoj. Ipak, neslužbeno dozanjemo kako je ured USKOK-a u Osijeku otvorio istragu nestanka novca iz virovitičke gradske blagajne, piše virovitica.net.

Foto: Virovitica.net