ZNANOST I PIVO – Jedinstveno pivo od kvasca je pionirsko djelo s inovativnom idejom

ZNANOST I PIVO – Jedinstveno pivo od kvasca je pionirsko djelo s inovativnom idejom

Da pivo nije samo čisti hedonizam i užitak, nego je povezano i sa znanošć, reći će vam svaki ostrašćeni  ljubitelj tog napitka dok sjedite u pivnici ili negdje drugdje i raspravljate primjerice o nogometu, ali se uvijek vratite na pivo. Dakako to se ne uzima zdravo za gotovo. Ali kada o tome piše znanstveni časopis morat ćete to priznati, premda možda više preferirate vino, žesticu ili bezalkoholne napitke. Bez tehnologije i znanosti ne bi bilo ni napretka pa tako i kada  su u pitanju inovacije u proizvodnji razno raznih napitaka. Ovdje ćemo se pozabaviti pivom o kojem je u časopisu Nature objavljen članak posvećen “Morskom kukumaru”, inovativnom pivu napravljenom s morskim kvascem

Taj ugledni znanstveni časopis Nature objavio je o “Morskom kukumaru”, pivo kojeg je proizveo Petar Puškarić, nekadašnji student diplomskog studija Ekologija i zaštita mora Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu u okviru svog diplomskog rada, pod mentorstvom Marina Ordulja. U razgovoru za Nature Puškarić, sada diplomirani inženjer, govorio je o izazovima koji su ga pratili na putu stvaranja ovog jedinstvenog piva od kvasca izoliranog iz mora.

Puškarić navodi kako je ideja je nastala tijekom i nakon jednog predavanja iz mikrobiologije mora na Sveučilišnom odjelu za studije mora. – Moj mentor, docent Marin Ordulj, i ja smo prije nekoliko godina razgovarali o morskim kvascima te smo došli do ideje da bi se i s morskim kvascima moglo fermentirati pivo. Tada je ostalo samo na ideji do realizacije ideje kroz diplomski rad, rekao je Puškarić za srednja.hr.

On kaže kako je problem bio doći do pogodnog kvasca za proizvodnju, odnosno pronaći morski kvasac koji ima sposobnost fermentacije.  – Trebali smo izolirati kvasac iz mora, dokazati sposobnost fermentacije, determinirati vrstu onih kvasaca koji imaju sposobnost fermentacije te ih uzgojiti i proizvesti pivo, izjavio je Puškarić te je objasnio i kako izgleda postupak izoliranja kvasca za njegovo “morsko pivo”

– Kvasac se, kao i svi morski organizmi izoliraju tako da se sterilnim bocama uzme određeni volumen mora, u što kraćem vremenu se to more filtrira te se filter papir nasadi na hranjive podloge gdje će nakon nekoliko dana izrasti kvasci. Ovaj dio diplomskog odradio se u laboratoriju Sveučilišnog odjela za studije mora, ispričao je Petar.

Puškarić je iznenadio profesore koji su pivo i degustirali te dobio pohvale te ideje za nastavak razvijanja njegove ideje.

– Pivo je trenutno teško usporediti s ostalima na tržištu, s obzirom na veliki broj stilova koji se danas proizvode. Svakako zahtjeva dodatna istraživanja i preinake u receptu kako bi se dobio najbolji omjer aroma i okusa koji bi zadovoljio nepca potrošača. Pivo je imalo 4,6 posto alkohola, blago kiselkastog okusa i voćnih aroma, objasnio je.

– Riječ je o velikom priznanju, kako za rad kolege Puškarića, tako i za Sveučilišni odjel za studije mora. On je svojim pionirskim djelom pokazao našim studentima kako se s inovativnom idejom i uloženim trudom mogu ostvariti značajni rezultati,  kazao je Petrov mentor profesor Ordulj.

Rad Petra Puškarića, ustvrdio je mentor, ujedno otvara i put novim istraživanjima morskih kvasaca u Jadranu, jer je potencijal fermentiranja s klasičnim kopnenim kvascima već uglavnom iscrpljen pa se traže nove mogućnosti. More se u tome pokazuje kao nov i definitivno nedovoljno istražen potencijal.

– Kolega Puškarić je, kao pivar, stvorio novi okus piva, a ja sam kao mentor pružio podršku u dijelu mikrobiologije mora – rekao je doc. Ordulj, zaključivši kako ovo područje istraživanja pruža i brojne mogućnosti povezivanja znanosti i gospodarstva.

Puškarićev članak je objavljen u rubrici „CAREER Q&A“ koja popularizira znanost, odnosno znanstvena istraživanja.

Foto: Sveučilište u Splitu