“Zoran Milanović i SDP su me kritizirali kada sam prije više od tri i pol godine predložila da vojska ide na granicu”

“Zoran Milanović i SDP su me kritizirali kada sam prije više od tri i pol godine predložila da vojska ide na granicu”

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović reagirala je nakon što je predsjednički kandidat Miroslav Škoro u utorak izjavio da bi uz policiju na granici trebala biti i vojska i tako štititi hrvatske građane.

Priopćenje Ureda predsjednice prenosimo u cijelosti.

“Upravo je moja inicijativa potaknula zakonske izmjene iz ožujka 2016. kojima je u Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu u obrani predviđena mogućnost da pripadnici OSRH mogu policiji pružiti potporu u nadzoru državne granice. To je moguće naravno samo u iznimnim okolnostima, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili Vlada ocijeni da to sigurnosni i/ili humanitarni razlozi zahtijevaju.

Bila sam zbog takve inicijative tada izložena salvama potpuno neosnovanih kritika, prvenstveno iz redova SDP-a, koji je očito smatrao kako Hrvatska i dalje treba nadzoru svoje granice pristupiti krajnje neodgovorno kao što je to činila Vlada Zorana Milanovića.

Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije, koja u suočavanju s nekontroliranim ilegalnim migracijama obavlja svoj posao vrhunski profesionalno i humano, za što im i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati”, kazala je predsjednica.

Podsjetimo, potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro tijekom konferencije za medije govorio je i o migrantskoj krizi.

“Tako da, uz dužno poštovanje i zahvalu hrvatskoj policiji, moramo upozoriti da je primarni zadatak države da štiti svoj teritorij i građane. Bilo bi dobro razmisliti o tome da i druge službe koje su educirane za zaštitu ustroja države, imovine i građana, budu uključene u ovaj proces dok ne bude prekasno, na način da pomognu policiji. Pritom mislim na oružane snage Republike Hrvatske”, kazao je Miroslav Škoro na konferenciji za medije.”

Foto: Peter Klaunzer/EPA