Zovko “osudio” Milanovića: Svojim istupima ohrabruje mržnju i nasilje prema novinarima

Zovko “osudio” Milanovića: Svojim istupima ohrabruje mržnju i nasilje prema novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje uvrede koje je Ured predsjednika Republike Hrvatske jučer uputio Jutarnjem listu u službenom priopćenju. Tekst priopćenja, koje je trebalo biti reagiranje na pisanje Jutarnjeg lista o pripremama za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, sadrži niz uvredljivih kvalifikacija za medij i novinare/ke koji/e ondje rade, potpuno nedoličnih instituciji predsjednika Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva koje je potpisao predsjednik Hrvoje Zovko.


Nakon što je Jutarnji list objavio kako je iz Ureda predsjednika u Glavni stožer HV-a stigla zapovijed da se na kninskoj tvrđavi postave daske na tlo na kojima je trebao biti crveni tepih za svečani prijem, reagirao je Ured predsjednika navodeći, među ostalim, i sljedeće: “Hanžar Media, kao petokolonaška banda, trudi se oskrnaviti čak i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja pišući laži o pripremama svečanog prijema za ratne zapovjednike.”

HND ne odriče pravo predsjedniku RH Zoranu Milanoviću i njegovu Uredu na javnu reakciju, ali ovdje je riječ o potpuno neprihvatljivom, nepotrebnom i opasnom etiketiranju novinara i novinarki jedne medijske kuće. HND upozorava da uvrede koje dolaze s pozicije moći potiču animozitet prema medijskim djelatnicima, kojem su ionako godinama izloženi, od lokalne do nacionalne razine.

Osobe koje predstavljaju institucije vlasti Republike Hrvatske na taj način ohrabruju, odnosno potiču mržnju i nasilje prema novinarima u Hrvatskoj. Hrvatsko novinarsko društvo još jednom poziva Ured predsjednika Republike Hrvatske da se suzdrži od neprimjerenog rječnika nedostojnog instituciji koju predstavlja.


Također, podsjeća da je predsjednik države u svom inauguracijskom govoru među ostalim kazao kako su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti.
Foto: Hina