Sposobni dečki iz Svete Nedelje pokazali koliko je Bandić poguban za Zagreb

Sposobni dečki iz Svete Nedelje pokazali koliko je Bandić poguban za Zagreb

Baš pred Božić iz Svete Nedelje u Zagrebačkoj županiji stigla je vijest da je tamošnje Gradsko vijeće prihvatilo ukidanje prireza, poreza na potrošnju u ugostiteljstvu i komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja u Svetoj Nedelji. Čelnici Svete Nedjelje, gradonačelnik Dario Zurovec i njegov zamjenik Davor Nađi naglasili su kako su ponajprije željeli rasteretiti džepove građana i da se tu govori o oko sedam milijuna kuna koje će građani sami odlučiti gdje će ih potrošiti. Zvuči nestvarno, ali upravo je tako, i logično je postaviti pitanje zašto na ovakav način ne razmišlja i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Stalno se govori kako je Hrvatska porezno opterećena, a rijetko koji grad ili općina ide u susret svojim građanima“, rekao je Zurovec u Studiju 4 HRT-a i dodao kako su time željeli privući nove obitelji i nove poslovne subjekte u Svetu Nedelju. “Za građane to znači da svima onima kojima se obračunavalo šest posto prireza, od 1. siječnja to više neće biti“, naglašava Nađi i dodaje da što se tiče poduzetnika, njihovi zaposlenici dobit će veće neto plaće i samim time biti zadovoljniji, a poslodavci će lakše privlačiti zaposlenike iz drugih krajeva i biti konkurentniji.

“Bitno je spomenuti i poduzeća u turističkom sektoru koja smo oslobodili i komunalne naknade za kampove, hotele, apartmane“, naglašava Nađi i govori kako su i sve ugostiteljske objekte oslobodili poreza na potrošnju, tako da će to stvoriti pogodnu investicijsku klimu u turističkom sektoru. Najbolji dio tek slijedi: Novac naših građana nadomjestit ćemo novcem iz EU-a, istaknuo je Zurovec. Čelni ljudi Svete Nedelje – Grada za pametno poslovanje i ugodan život, kako piše na službenoj web stranici Grada, s ponosom ističu da je njihov grad lijepo mjesto za život, što pokazuje veliki trend doseljavanja i niska nezaposlenost.

Čudo u Svetoj Nedelji ipak se nije dogodilo slučajno. Gradonačelnik Dario Zurovec, rođen 1986. godine i jedan je od najmlađih gradonačelnika izabranih na izborima 2017. Po struci je inženjer elektrotehnike, a do izbora za gradonačelnika Svete Nedelje radio je kao programer u Ericsson Nikoli Tesli na poziciji razvojnog i servisnog inženjera u OSS-u. Član je Mense, voli knjige, sport, glazbu i filmove. Na izbore je izašao kao nezavisni kandidat, a izabran je u drugom krugu s osvojenih 53,17 posto glasova, pobijedivši bivšeg gradonačelnika Dragu Prahinu i HDZ-ovog kandidata Damira Halužana.

Razlika u upravljanju Svetom Nedeljom i Zagrebom je očita. Dok gradonačelnik Svete Nedelje prihode za funkcioniranje Grada dobiva od Europske unije, izradom kvalitetnih programa, zagrebački gradonačelnik i dalje puni proračun najvećim prirezima u državi, komunalnim naknadama, skupom vodoopskrbom i proširenjem parkirnih zona. Zašto Zagreb ne povlači više sredstava iz Europskih fondova kada se zna da ima Ured za programe i projekte Europske unije? Na njegovu čelu je Mirjana Zubak za koju ni na službenim stranicama, a niti na webu nije moguće pronaći informacije o kvalifikacijama.

Za razliku od Svete Nedelje, ovaj Ured, umjesto da povlači sredstva iz EU-a, radi dodatni trošak, naravno na račun građana Zagreba. Prem izračunu koji je izradio portal Telegram, Ured Mirjane Zubak ove godine stoji 10,67 milijuna kuna, što je više od izravno povučenih 8,6 milijuna. Odnosno, troši više nego što je privukao novca iz EU-a. To jest najviše povučenog novca u apsolutnom iznosu, ali u odnosu na broj stanovnika Zagreb je, unatoč daleko najjačem administrativnom kapacitetu, tek na 60. mjestu s nepunih 11 kuna po glavi stanovnika.

Pored mora novca koje im stoji na raspolaganju zagrebačkim vlastodršcima, kako vidimo, nije niti na kraj pameti tražiti rješenja kojima bi, poput sposobne ekipe iz Svete Nedelje, smanjili brojne i preskupe namete.