Kako je Milanovićeva ministrica Milanka Opačić postala Bandićev žetončić: Trebalo je uhljebiti “dragana” Nemanju?

Kako je Milanovićeva ministrica Milanka Opačić postala Bandićev žetončić: Trebalo je uhljebiti “dragana” Nemanju?

Prije pola godine Milan Bandić je, komentirajući situaciju i broj svojih zastupnika u Saboru, izjavio: „Trenutno nas ima 11, ali još dva-tri žetončića imam u džepu.“ Simpatičnom retoričkom figurom sa žetončićima, Bandić je otkrio puno više od sadržaja svoga džepa. Otkrio je način svog političkog djelovanja i višegodišnjeg obnašanja vlasti u Zagrebu. Do savršenstva razvijen mehanizam institucionalnog negiranja na izborima iskazane volje birača, iz zagrebačke je Skupštine i Poglavarstva Grada Zagreba ekstrapolirao u saborske klupe.

Iako je na parlamentarnim izborima 2016.g., osvajanjem tek jednog jedinog mandata, njegova stranka ostvarila znatno lošiji rezultat od najavljivanog i jedva postala parlamentarna, Bandić je dokazao da su u Hrvatskoj rezultati izbora poprilično relativna vrijednost. Predanim kolekcionarstvom učinio je puno više no što je napravio svakodnevnim političkim radom. Za razliku od numizmatičara, filatelista ili skupljača značaka, Bandić je u Saboru skupljao žetončiće. Uvažene saborske zastupnike koji su mu prebjegli i koji bi trebali dijeliti njegov politički svjetonazor sveo je tek na male žetone. Već pomalo zaboravljena sredstva za jednokratnu upotrebu koja zamijenjuju novac i omogućuju sudjelovanje u nekoj igri, kupovinu nekog proizvoda ili dobivanje neke usluge.

Strpljivo je skupljao žetončić po žetončić. Neovisno o njihovoj vrsti, pripadnosti i podrijeklu. Svaki mu je pojedini žetončić bio vrijedan i dobrodošao, jer su politička moć i utjecaj ovisni isključivo o njihovoj kvantiteti.

Prije par dana, gospodin gradonačelnik, kako sam sebi tepa Milan Bandić, iz džepa je izvadio svoja dva najavljena nova žetončića. Milanku Opačić i Sinišu Vargu. Ugledne članove zadnje SDP-ove Vlade, bivšu potpredsjednicu i bivšeg ministra zdravstva. Donedavni Milanovićevi pouzdanici, nekad ljuti Bandićevi neistomišljenici, važni igrači SDP-ovog tima koji je Bandića izravno optuživao za politički klijentelizam i korupciju, tako su postali Bandićevo sredstvo za potencijalno političko discipliniranje odnosno ucjenjivanje vladajuće koalicije.

Svako kolekcionarstvo podrazumijeva ulaganje. Neko više, neko manje. No, bez materijalnih se sredstava, a u Bandićevom kolekcionarstvu i uz pomoć nematerijalne baštine, ne može stvoriti vrijedna kolekcija. Pogotovo ne ona sa trinaest saborskih zastupnika. Izgleda da su i dvanaesti i trinaesti Bandićevi žetončići imali cijenu. Za Opačićku se pisalo da je za politički transfer nagrađena uhljebljivanjem svog dragana Nemanje na direktorsko mjesto u Zagrebačkom holdingu. Ona je to negirala, a Bandić je tvrdio da joj se zahvalio samo buketom cvijeća. Varga je sam za sebe napisao da je prebjegao kako bi preuzeo mjesto predsjednika Upravnog vijeća Hitne službe Grada Zagreba i pokrenuo stvaranje tzv. zdravstvenog holdinga u Zagrebu. Nitko ne tvrdi da mu se zahvalilo cvijećem.

Za razliku od većine kolekcionara koji svoje zbirke samo izlažu i pokazuju znatiželjnicima, Bandićeva kolekcija ima uporabnu vrijednost. Žetončići su se skupljali kako bi se, u za kolekcionara pogodnom trenutku, odigrala politička igra. (S)kupljeni žetončići Bandića su potencijano učinili ozbiljnim političkim faktorom na državnoj razini koji bi u slučaju raspada aktualne vladajuće koalicije mogao biti jamac nastavka neprincipjelnog koaliranja i opstanka HDZ-a na vlasti.

Izgleda da se približio trenutak u kojem će Bandić nastojati iskoristiti snagu svojih skupljenih žetončića.

Nakon pucnja u prazno i fijaska koji je doživio javnim pozivom premijeru da „povuče državnički potez i smijeni ministricu znanosti i obrazovanja“ i neostvarenim prijetnjama o pokretanju postupka ministričina opoziva u Saboru, Bandić je krenuo u njemu puno važniji projekt – izmjenu i dopunu Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, tzv. GUP-a. Za to mu je na gradskoj razini potrebna podrška HDZ-a, a na državnoj Vlade RH. Aktualni potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-ovac Predrag Štromar inzistiranjem na poštivanju procedure pri donošenju izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba razljutio je revnog skupljača žetončića, koji je bez imalo uvijanja upozorio Plenkovićevu Vladu: „Ne razmišljam o ministru Štromaru, bolje je da on razmišlja o gradonačelniku jer svi su ministri zahvaljujući 13 ruku Stranke rada i solidarnosti. Dok se ne razbole ili ne počnu kihati zastupnici Stranke rada i solidarnosti ministri su na funkciji, ako bi zastupnici otišli na ručak jedan petak kada se glasa više nisu ministri.” Naravno, Bandić je jedina preventiva bolesti i kihanja žetončića Bandić Milana 365 i jamac njihova puna želuca petkom u vrijeme glasovanja. Dakle, Bandićeva poruka je jasna: ako Bandić prestane s preventivom i hranjenjem žetončića, moglo bi biti problema…

Zanimljivo, premijer Plenković bio je nedavno, kad je njegov najveći koalicijski partner HNS tražio smjenu ministra Kušćevića, rezolutan: “Vjerojatno me javnost i birači poznaju da ja, ako nešto organski ne podnosim, to su ultimatumi”. Ipak, Bandić se ne libi prijetiti Plenkoviću i njegovoj Vladi.

Mijenjanje GUP-a postala je uobičajena Bandićeva praksa. U zadnjih pet godina već ga je tri puta izmijenio i dopunio. Svaki put usprkos protivljenju struke i javnosti. Lajtmotiv ovogodišnje izmjene i dopune GUP-a Bandićeva je fiks ideja o izgradnji „Zagrebačkog Manhattana“ na prostoru zagrebačkog Hipodroma i Velesajma. Zločesti protivnici Bandićeve njujorške vizije Novog Zagreba tvrde da je Bandiću ta ideja pala na pamet nakon sastanka s Draganom Markovićem Palmom, bivšim gradonačelnikom Jagodine i bliskim suradnikom Željka Ražnjatovića Arkana, te da mu je uzor sličan projekt u srpskoj metropoli “Beograd na vodi”.
Vrlo vjerojatno uz lajtmotiv postoji još nekoliko sitnijih motiva za izmjene i dopune onoga što je utvrđeno 2017.g. Struka i javnost i ovaj su put protiv predloženog “Bandićeva GUP-a”!

Iskusni Bandić ništa ne prepušta slučaju pa se nije zadovoljio samo skupljanjem žetončića. Podršku nije tražio samo na političkoj razini. Nakon što mu nije uspjelo izbjegavanje javne rasprave na temu promjena GUP-a, istu je praktično eutanizirao organiziravši je u špici godišnjih odmora, od 31.07. do 14.08., kad su mnogi Zagrepčani izvan Zagreba i kad su posvećeni sami sebi, a ne proučavanju urbanističkih planova i potencijalnih građevinskih zahvata u prostoru.

Igrom slučaja, predzadnji dan javne rasprave o izmjenama i dopunama GUP-a, gospodin gradonačelnik dogovorio je s zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Bozanićem potpisivanje predugovora za lokaciju izgradnje svetišta bl. Alojziju Stepincu na Trnjanskoj Savici. Naravno i za dogovoreni projekt nužna je izmjena GUP-a. Hoće li zbog toga biti lakše progurati GUP u zagrebačkoj Skupštini?

Skorašnja sjednica zagrebačke Skupštine, na kojoj će se odlučivati o prihvaćanju predloženih promjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba, pokazat će kolika je stvarna politička moć Bandića i njegovih 13 žetončića, ali i koliko je postojan karakter premijera Plenkovića. Odluke Skupštine otkrit će: je li premijer u međuvremenu postao imun na ultimatume ili ipak Bandićevi ultimatumi imaju neki poseban šarm; hoće li premijer ustuknuti pred političkim ucjenama; hoće li se kolekcionarstvo političkih Juda pokazati učinkovitom taktikom za ostvarenje političkih ciljeva ili će sve završiti kao još jedan pucanj u prazno javno izrečenih Bandićevih prijetnji.

Bilo kako bilo, predstoji nam zanimljivo vrijeme monetizacije Bandićevih žetončića. Jedini procjenitelj njihove vrijednosti bit će premijer Andrej Plenković.

Na slici: Nemanja  Gospović ( lijevo) i  Milanka Opačić

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina